Vláda finančne pomôže Banskobystrickému kraju. Uvoľní milióny eur na opravu ciest, ktoré strhla voda

NETKY.SK • 1 Október 2020, 11:21 • 2 min
Vláda finančne pomôže Banskobystrickému kraju. Uvoľní milióny eur na opravu ciest, ktoré strhla voda

BRATISLAVA - Stavebné spoločnosti majú v nasledujúcich piatich pracovných dňoch doručiť na Ministerstvo financií (MF) SR ponuky, za koľko by dokázali opraviť úsek cesty medzi Muráňom a Prednou Horou.

slovakia

left justify in out

Stavebné firmy vyzval na to vyzval vedúci Úradu vlády (ÚV) SR Július Jakab na tlačovej konferencii s premiérom Igorom Matovičom a ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽANO). Na základe týchto ponúk vláda uvoľní prostriedky Banskobystrickému samosprávnemu kraju (BBSK).

 

 

Vláda pomôže Banskobystrickému kraju

Matovič priblížil, že predseda BBSK Ján Lunter ho oslovil v polovici augusta s tým, že potrebujú 19 miliónov eur na opravu cesty. 

 

img

 

Avšak po posúdení projektu Útvarom hodnoty za peniaze sa oprava tohto zrúteného úseku cesty môže s najväčšou pravdepodobnosťou blížiť k 8 miliónom eur. 

 

img

 

"Začali sme na 19 miliónoch a hneď, ako sme vstúpili do hry ako zodpovedná vláda, zrazu tu máme cenu 8 miliónov eur. To je 11 miliónov rozdiel,“ zdôraznil Heger.

 

Firmy môžu začať zasielať svoje cenové ponuky

Jakab preto vyzval všetky spoločnosti, ktoré majú kapacity a dokázali by tento úsek opraviť, aby doručili rezortu financií ponuky. Cenu tak chcú podrobiť ešte akémusi prieskumu trhu.

 

Podklady na vypracovanie ponúk nájdu stavebné firmy na stránke BBSK. „Na základe týchto ponúk a vyhodnotenia týchto ponúk vláda uvoľní prostriedky BBSK,“ dodal Jakab.

 

img

 

Matovič skonštatoval, že na základe prieskumu si povedia, aká je objektívna cena zákazky. MF následne poskytne pomoc maximálne vo výške, ktorá vyjde z prieskumu trhu.

 

„Očakávame, že tá cena by nemala byť výrazne iná ako tých 8 miliónov eur,“ dodal Kišš. Premiér podotkol, že túto zákazku chcú použiť ako vzorový príklad toho, ako vláda pristupuje k verejným prostriedkom.

 

Premiér zároveň poukázal na to, že verejný obstarávateľ je BBSK, bude teda na ňom, komu zákazku nakoniec zadá. „Keď BBSK si povie, že zazmluvní niekoho za vyššiu cenu, to je jeho problém. MF dá maximálne pomoc BBSK v tej výške, ktorá vyjde z toho prieskumu trhu ako taká objektívna cena,“ dodal Matovič.

 

BBSK reaguje na vyjadrenia premiéra

Banskobystrický kraj sa vo svojom statuse na Facebooku ohradil voči tvrdeniam premiéra Igora Matoviča a ministra financií Eduarda Hegera, že súčasné vedenie kraja koná netransparentne. 

 

"Nie je pravda, že komunikácia smerom k vláde začala až v polovici augusta. Prvé listy ministrovi dopravy a ministrovi vnútra odišli z BBSK ešte začiatkom júla. Ďalšie listy odišli v polovici júla, už aj ministrovi financií. Nie je pravda, že BBSK mal v polovici augusta vytipovanú firmu, ktorej chcel zadať zákazku za 19 miliónov eur," reagoval kraj. 

 

img

 

Kraj sa zároveň ohradil aj voči tvrdeniu, že požadoval od vlády pevnú sumu 19 miliónov eur. Dodalo, že s týmto údajom kraj pracoval, pretože išlo o prvotné odhady projektantov ešte v lete pred komplexnou štúdiou, pár týždňov po tom ako k mimoriadnej situácii prišlo. 

 

"Projektová dokumentácia, ktorú objednal a nechal vypracovať BBSK, a ktorú následne posudzoval Útvar hodnoty za peniaze, už pracuje so sumou za rekonštrukciu vo výške 9 705 849,48 milióna eur. Táto projektová dokumentácia bola kraju doručená 14. septembra a následne ju postúpil Útvaru hodnoty za peniaze," uviedol kraj.

 

img

 

Dodal, že po jej preštudovaní navrhol ešte ďalšiu úsporu, ktorej presná výška však doposiaľ nebola kraju písomne doručená. Z logiky veci však vyplýva, že určite nie je vo výške 11 miliónov eur ako odznelo na tlačovej konferencii, tvrdí kraj. 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona