Vláda Figeľov návrh na ochranu oznamovateľov korupcie nepodporila

NETKY.SK • 11 September 2013, 11:51 • 2 min
Vláda Figeľov návrh na ochranu oznamovateľov korupcie nepodporila

BRATISLAVA – Podpredseda parlamentu Ján Figeľ (KDH) naďalej dúfa v úspech svojho návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, i keď s ním dnes vláda vyjadrila nesúhlas.

slovakia

left justify in out

Figeľ pripomínal, že v prvom čítaní parlamentu nebol nikto z poslancov, ani z vládnej strany Smer-SD, proti tomuto návrhu zákona. Návrh už odobrili aj štyri parlamentné výbory. „Je to vec poslancov, samozrejme aj Smeru, ale aj ostatných klubov, ja dúfam, že prevládne racionálny a zodpovedný prístup – Slovensko to potrebuje,“ povedal Figeľ potom, ako jeho návrh prerokovala vláda. Upozornil, že kabinet musí zaujať stanovisko k poslaneckým návrhom zákonov, ktoré prešli do druhého čítania, ale zákonodarným orgánom je parlament.

Navrhovateľ Figeľ už na rokovania parlamentných výborov predložil upravený návrh, ktorým sa snažil o kompromis. Vypustil z neho odmeňovanie oznamovateľ korupcie, ktoré sa stretlo s veľkou kritikou a bolo predmetom širokej diskusie. Naopak, ochranu rozšíril aj na oblasť oznamovateľov volebnej korupcie a niektorých daňových deliktov. 

Podľa rezortu spravodlivosti Figeľov návrh nerieši systémovo túto problematiku. Vlastnú verziu tohto zákona pripravuje vláda, predložiť by ho mala na jeseň. Minister vnútra Robert Kaliňák ohlásil, že vládny návrh zákona má byť komplexnejší ako doterajšie návrhy opozičných poslancov. „Stalo sa takou módou, že niektorí kolegovia z opozície nevyužili čas, počas ktorého boli predstaviteľmi vlády, dokonca ministrami, aby predložili tieto zákony, ale v čase, keď sa dostali do opozície, tak ešte surové materiály z legislatívneho procesu z ministerstva vnútra sa dostali do parlamentu,“ povedal na tlačovej besede Kaliňák koncom augusta. V parlamente sa objavila okrem Figeľovej verzie aj ďalšia, s ktorou prišiel Daniel Lipšic. Vládny zákon je už vo finálnej fáze, dlhšie ho pripravuje komisia rezortov vnútra, spravodlivosti, práce, kultúry a mimovládnych organizácií. Komisiu vedie vládny splnomocnenec pre mimovládne organizácie Filip Vagač. Kaliňák upozornil, že sa nediskutuje len o ochrane oznamovateľov korupcie, ale o oveľa širšom spektre nekalých praktík, ktoré by mal zákon obsiahnuť. V zákone by už nemali byť odmeny pre oznamovateľov korupcie, ako boli definované vo Figeľovom návrhu, ktorý ich napokon zo zákona vypustil. Podľa ministra spravodlivosti to bola jedna z najzávažnejších chýb návrhu. Tomáš Borec hovorí, že také odmeňovanie je v rozpore s ustanovením Trestného zákona o povinnosti oznámiť korupciu. „Ak neoznámia takéto korupčné správanie, tak sú trestne stíhateľní. To je v príkrom rozpore, aby sme takých, ktorí sú trestne stíhaní – v prípade, že sa to preukáže - zároveň potom ešte aj prípadne finančne podporovali,“ dodal Borec. Ťažisko tohto zákona bude podľa neho v tom, že tieto osoby budú chránené pred šikanovaním alebo prepustením z práce, čo by malo pôsobiť aj ako nepriama motivácia oznamovať také činy. Minister Kaliňák úplne neodmieta myšlienku predsa len oceňovať ľudí v prípadoch mimoriadnych hospodárskych úspor. „Odmeňovanie nemôže fungovať generálne. Bavíme sa o tom v prípade, že dôjde k nejakej úspore. Tam chceme, aby bola nejaká možnosť ani nie tak motivácie, ako formy poďakovania,“ vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona