Vláda dnes trom investorom odklepla stimuly vo výške 33,6 mil. eur

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 13:43 • 2 min
Vláda dnes trom investorom odklepla stimuly vo výške 33,6 mil. eur

BRATISLAVA - Vládny kabinet schválil v stredu pre troch investorov investičné stimuly v celkovej výške 33,6 mil. eur. Spoločnosti Brovedani Slovakia, Railway Casted Components a Continental, ktoré plánujú realizovať nové investičné projekty, dostanú pomoc najmä vo forme daňových úľav, a to v objeme 27,6 mil. eur. Firmy preinvestujú na Slovensku celkovo viac ako 284 mil. eur. Vďaka týmto investíciám sľubujú investori vytvorenie takmer 1 100 nových pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Nemecký výrobca pneumatík, spoločnosť Continental, plánuje do rozšírenia výroby investovať v púchovskom závode 250 mil. eur. Vytvoriť by sa pritom malo 600 nových pracovných miest. Časť pracovných miest vznikne aj v oblasti výskumu a vývoja. Vláda schválila pre tohto investora stimuly vo výške 20 mil. eur. Celá štátna pomoc bude vo forme daňových úľav, ktoré investor plánuje využiť v budúcom a nasledujúcom roku. S realizáciou investičného zámeru chce firma začať už v tomto roku. Začiatok výroby je naplánovaný na budúci rok. V roku 2012 dosiahol objem výroby spoločnosti Continental v Púchove 11,47 mil. kusov radiálnych pneumatík. V roku 2013 plánuje podnik dosiahnuť objem výroby 13,5 mil. kusov a v roku 2018 by mal objem výroby dosiahnuť 19 mil. kusov radiálnych pneumatík.

Spoločnosť Railway Casted Components chce v Prakovciach vybudovať za 20 mil. eur nový závod na výrobu odliatkov pre železničný priemysel. Vďaka tomuto investičnému projektu by malo v gelnickom okrese vzniknúť 350 priamych nových pracovných miest. Firma získala od štátu investičnú pomoc vo výške takmer 10 mil. eur. Na obstaranie dlhodobého majetku dostane investor pomoc vo výške 2,5 mil. eur a na vytvorenie nového pracovného miesta viac ako 3,1 mil. eur. Investor získal aj úľavu na dani z príjmu vo výške 4 mil. eur. V novom prakoveckom závode bude spoločnosť vyrábať oceľové odliatky pre podvozky pod nákladné železničné vagóny. Plánovaná ročná produkcia má dosiahnuť 12 tisíc ton tekutého kovu. Na export by malo smerovať až 90 % objemu produkcie oceľových odliatkov. Firma Railway Casted Components vznikla v marci minulého roka so zameraním na hutnícku výrobu a zaradila sa do finančnej skupiny OPTIFIN Invest, ktorú kontroluje známy podnikateľ Alexej Beljajev.

V Galante by malo do troch rokov vzniknúť 130 nových pracovných miest. Vytvoriť by ich mala spoločnosť Brovedani Slovakia, ktorá plánuje vo svojom strojárskom závode rozšíriť svoju produkciu o nové výrobky. Do rozšírenia výroby plánuje firma investovať viac ako 14,3 mil. eur. Ministri schválili investorovi pomoc vo forme daňových úľav vo výške necelých 3,6 mil. eur. Po realizácii investičného projektu bude spoločnosť v galantskom závode vyrábať rôzne druhy hriadeľov pre potreby automobilového priemyslu a komponenty na vstrekovače a vysokotlakové naftové čerpadlá. Ročne by mala firma vyrobiť osem miliónov hriadeľov pre benzínové či naftové automobily a taktiež osem miliónov komponentov.

"Stimuly si tie firmy zaslúžia. Keď budú dosahovať hospodárske výsledky, tak im môže byť poskytnutá daňová úľava. Úľavy na poskytnutie pracovného miesta dostanú firmy vtedy, keď splnia podmienky," skonštatoval minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Malé podniky však udeľovanie investičných stimulov kritizujú. Tvrdia, že ich znevýhodňujú oproti veľkým firmám a deformujú trh. "Pre malé podniky je dostatok modelov podpory. Myslím si, že ešte pôjdeme tým smerom, aby sme podporili aj tieto podniky pri menšom počte pracovných miest. Na to sa chystáme," reagoval Malatinský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies