Vláda definitívne odobrila obstaranie 14 nových stíhačiek F-16

NETKY.SK • 11 Júl 2018, 10:25 • 2 min
Vláda definitívne odobrila obstaranie 14 nových stíhačiek F-16

BRATISLAVA – Najmodernejšie americké stíhačky typu F-16 Block 70/72 budú novou akvizíciou Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Materiál na odporúčanie rezortu obrany dnes odobrila vláda SR s tým, že americké stroje sú pre Slovensko lepšou variantou v porovnaní so švédskymi Gripenmi.

slovakia

left justify in out

Na 14 nových kusov nadzvukových lietadiel plánuje vláda utratiť viac ako jednu miliardu eur. V konečnej sume, ktorá však stále nie je známa, by v nej mali byť započítané aj sprievodné výdavky, ako sú napríklad výcvik pilotov, infraštruktúra či munícia. Stíhačky F-16 Block 70/72 sú najnovšou verziou, Slovensko bude navyše prvou krajinou v rámci Európskej únie, ktorá bude mať tieto stroje vo výzbroji.

"Z analýzy obmeny taktických stíhacích lietadiel a pri zohľadnení všetkých faktorov, akými je nákup lietadiel, munícia, náklady na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovanie infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalších nákladov na prevádzkovanie a pripadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont 2040 vyplýva, že je výhodnejšie obstaranie 14 lietadiel F-16 Block 70/72," uvádza sprievodný materiál, ktorý je dostupný na oficiálnej webovej stránke Úradu vlády SR.

„Na základe dôkladných analýz sme vybrali to najlepšie riešenie, pretože ide o špičkové moderné stroje, ktoré z hľadiska ceny, kvality a spôsobilostí, ako aj toho, čo si môžeme ako krajina dovoliť, nemajú konkurenciu,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš (SNS) po rokovaní vlády. Zároveň poďakoval americkej, ako aj švédskej vláde, za seriózne ponuky a rokovania.

Obstaranie amerických lietadiel je podľa bezpečnostných analytikov a politickej opozície zbytočné, pretože slovenskí piloti vzlietajú iba na ochranu vzdušného priestoru. Podľa odborníkov je tiež švédska verzia lacnejšia. Navyše Slovensko je stále závislé na prevádzke ruských Mig-29, pri ktorých platí desiatky miliónov eur ročne za prevádzku. Americké stroje F-16 vie výrobca dodať do 36 mesiacov od podpísania príslušných kontraktov, kým Švédi deklarujú 20 mesiacov. Slovensko má abonentnú zmluvu na prevádzku Migov do konca roka 2019, v prípade využitia opcie sa dá predĺžiť o jeden rok, v prípade americkej definitívy by tak museli prísť ďalšie rokovania s ruskou stranou.

Zaujímavosťou zverejneného materiálu bola časť s informáciou o dobudovaní podporného centra pre švédske Gripeny, ktoré ponúkal ich výrobca Saab, pretože donedávna kompetentní na Ministerstve obrany SR tvrdili, že o tejto možnosti neboli oficiálnou cestou informovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona