Vláda dnes plánuje schváliť pre Nitriansky kraj 2,5 milióna eur

NETKY.SK • 30 September 2015, 09:59 • 2 min
Vláda dnes plánuje schváliť pre Nitriansky kraj 2,5 milióna eur

NITRA – Takmer 2,5 milióna eur dnes plánuje schváliť vláda premiéra Roberta Fica pre Nitriansky kraj na svojom výjazdovom rokovaní v Nitre.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu na uznesenie, o ktorom bude vláda rokovať, má ísť 2 493 000 eur z kapitoly Všeobecná pokladničná správa ministerstva financií na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú oblasť v tomto kraji. Minister financií ich má uvoľniť do 31. októbra 2015. Peniaze dostanú mestá, obce a združenia na rôzne investičné akcie. Medzi najväčšie patrí rekonštrukcia Zámku Topoľčianky a tiež rekonštrukcia Zimného štadióna v Nitre. Ďalšie financie pôjdu napríklad Domovu dôchodcov v Šali, viacerým obciam na rekonštrukciu kultúrnych domov, materských škôl, ciest, chodníkov, verejného osvetlenia či domov smútku.


Spolu 5 450 611 eur má ísť na zlepšenie postavenia nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce v Nitrianskom kraji prostredníctvom národného projektu Praxou k zamestnaniu. Na úseku školstva plánuje vláda okrem iného podporiť dobudovanie a vybavenie centier odborného vzdelávania a prípravy zameraných na strojárstvo a elektrotechniku. V oblasti zdravotníctva je v pláne výstavba prechodu medzi pavilónom chirurgických disciplín a novým liečebným pavilónom vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Vláda chce tiež podporiť vybudovanie zdravotníckeho zariadenia v Šali a peniaze by chcela nájsť aj na projekty v oblasti odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v rámci doteraz neriešených aglomerácií v Nitrianskom kraji.


Podporiť chce aj prípravu rýchlostnej cesty R8, dostavbu príjazdovej komunikácie R1 v časti Lehota a generálnu opravu Univerzitného mosta v Nitre. Pre výstavbu nového mosta cez Dunaj má ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja zabezpečiť verejné obstarávanie na štúdiu realizovateľnosti cesty I. triedy Topoľčany – Nitra – Komárno. V pláne je tiež uzavretie memoranda medzi Železnicami SR a Mestom Nitra o spoločnom postupe obnovy železničnej stanice Nitra a vyhlásenie verejného obstarávania na výber dopravcu pre linku diaľkovej železničnej dopravy na úseku Bratislava – Šaľa – Šurany – Levice – Kozárovce – Zvolen – Banská Bystrica.


Ďalším bodom dnešného zasadnutia vlády v Nitre je podanie žaloby v mene SR na Súdny dvor v Luxemburgu, týkajúce sa povinného prerozdelenia migrantov v rámci Európskej únie. Vláda tiež prerokuje návrh na uskutočnenie oficiálnej delegácie SR vedenej premiérom Ficom v Kubánskej republike 7. - 10. októbra 2015. Posledným bodom rokovania má byť návrh plánu zahraničných stykov členov vlády, štátnych tajomníkov a predsedov ostatných ústredných orgánov štátnej správy na október 2015.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona