Vláda dnes bude rozhodovať o oddlžovaní nemocníc: Vyčlení sa na to 585 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 06:20 • 2 min
Vláda dnes bude rozhodovať o oddlžovaní nemocníc: Vyčlení sa na to 585 miliónov eur

BRATISLAVA - Do zdravotníctva majú pritiecť stámilióny eur, a to najmä na zaplatenie dlhov.

slovakia

left justify in out

Ministri dnes budú rokovať o v poradí už štvrtom oddlžovaní nemocníc, ako aj o tohtoročnom dofinancovaní rezortu. Na oddlžovanie sa má použiť najviac 585 miliónov eur zo štátnych finančných aktív. V prípade dofinancovania sa hovorí o sume 50 miliónov eur, definitívne číslo však bude známe až na jeseň.

 

Oddlžovanie sa má začať na jeseň, plánuje sa viacero kôl. Týka sa štátnych aj neštátnych nemocníc. Nebude jednorazové, bude dobrovoľné, peniaze majú dostať tí, ktorí budú ochotní plniť ozdravné plány. Štát chce oddlžovať dvoma formami - takzvanou dohodou o fixnom diskonte a elektronickou aukciou, bude hľadieť na dlhy vzniknuté do konca minulého roka. Nemocnice najviac dlhujú dodávateľom zdravotníckych pomôcok, ktorí už avizovali, že sa im pripravované podmienky nepáčia, a Sociálnej poisťovni.

 

Vláda by mala rokovať aj o zvýšení zdravotných odvodov za štátnych poistencov. Do zdravotníctva by malo prísť navyše 50 miliónov eur. "Číslo dofinancovania by malo byť konkrétnejšie po septembrovej daňovej prognóze, môže byť ešte väčšie alebo menšie," avizoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Sadzba za poistencov štátu by mala posledné dva mesiace v roku preto stúpnuť z 3,78 na 4,73 percenta z vymeriavacieho základu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies