AKTUALIZÁCIA: Vláda schválila zmeny pre policajtov. Aké budú mať práva?

NETKY.SK • 23 Február 2022, 06:04 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Vláda schválila zmeny pre policajtov. Aké budú mať práva?

BRATISLAVA – Zavedenie základnej štruktúry Policajného zboru (PZ), zrušenie menoviek na rovnošatách či nové právomoci policajtov prináša novela zákona o Policajnom zbore, ktorú v stredu schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 23. februára, 17:57

 

Základnú štruktúru Policajného zboru majú tvoriť Prezídium PZ, útvary s pôsobnosťou pre celé územie a útvary s miestnou pôsobnosťou. Podrobnejšie organizačné členenie Policajného zboru zákon ponecháva v kompetencii ministra vnútra a policajného prezidenta.

 

 

„Takáto voľne nastavená podrobnejšia organizácia súvisí aj s pripravovanými organizačným zmenami v Policajnom zbore,“ upozornil rezort vnútra. Osobitne sa zakotvuje postavenie a základné úlohy Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ.

 

Zákon má tiež zrušiť povinnosť nosenia menovky na rovnošate policajtov. „V mnohých prípadoch pri výkone služobných zákrokov dochádza k osočovaniu, vyhrážaniu sa zakročujúcim policajtom a ich rodinným príslušníkom, ako aj k zaznamenávaniu si osobných údajov policajtov,“ zdôvodnil predkladateľ.

 

Prečítajte si tiežČo je jedna z najväčších priorít vlády podľa Eduarda Hegera?

 

Z dôvodu zaisťovania bezpečnosti určených osôb a objektov zavedú oprávnenie zakázať činnosť bezpilotných lietadiel nad určeným objektom do výšky 120 metrov. Oprávnenie uzatvoriť verejne prístupné miesta sa navrhuje aj pri hromadnom porušení verejného poriadku.

 

Do zákona má pribudnúť, že Policajný zbor je úradom pre vyhľadávanie majetku. „Úlohou úradu pre vyhľadávanie majetku je zjednodušenie vypátrania a identifikácie príjmov z trestnej činnosti a iného majetku súvisiaceho s trestnou činnosťou, ktorý môže byť predmetom príkazu vydaného príslušným justičným orgánom na jeho zmrazenie, zaistenie alebo konfiškáciu v priebehu trestného, alebo ak je to možné podľa vnútroštátneho práva dotknutého členského štátu, občianskoprávneho konania,“ vysvetlil rezort. Doplniť majú aj oprávnenie žiadať banky o informácie o ich klientoch.

 

img

 

Policajt by mal byť oprávnený požadovať vysvetlenie aj od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých pre odhalenie trestného činu. Pri zaistení osoby má po novom stačiť úradný záznam.

 

Putá by mohli používať aj na spútanie osoby, ktorú majú na základe rozhodnutia lekára umiestniť v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor, napáda iné osoby alebo ohrozuje svoj život, zdravie alebo poškodzuje majetok.

 

Policajti by mohli mať tiež právo vyžadovať vyšetrenie na zistenie požitia alkoholu orientačnou dychovou skúškou alebo inej návykovej látky, ak je to nevyhnutné. „Dôvodom je najmä skutočnosť, že schopnosť osoby, s ktorou policajt vykonáva úkony súvisiace s objasňovaním protiprávneho konania, napríklad výsluch, konfrontácia, rekonštrukcia, môže byť požitím alkoholických nápojov alebo iných návykových látok ovplyvnená,“ zdôvodnil rezort.

 

img

 

Použitie hmatov, chvatov, úderov, kopov sebaobrany a prostriedkov na prekonanie odporu a odvrátenie útoku a použitie služobného psa ako donucovacích prostriedkov pri ohrození alebo narušení bezpečnosti alebo plynulosti železničnej dopravy chcú rozšíriť aj na ich použitie pri ohrození alebo narušení iných druhov dopráv.

 

Informačno-technické prostriedky by mohli po novom používať aj v rámci boja proti extrémizmu.

 

Možno vás zaujme: Envirorezort vyhral spor o 34,6 milióna eur. Drsný odkaz Jána Budaja!

 

Zákon reaguje aj na nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o zriadení, prevádzke a využívaní Schengenského informačného systému (SIS) v oblasti policajnej spolupráce a justičnej spolupráce v trestných veciach.

 

„Podľa tohto nariadenia bude možné monitorovať nielen dopravné prostriedky, ale aj iné veci (zbrane, doklady, platobné karty). Vzhľadom na to sa upravuje definícia monitorovania ako jedného z prostriedkov operatívno-pátracej činnosti a rozširuje sa okruh používateľov Schengenského informačného systému aj o orgány registrujúce lode, lodné motory, lietadlá a letecké motory,“ uviedol rezort.

 

img

 

V nadväznosti na správu Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania (CPT) sa precizuje umiestňovanie osôb obmedzených na osobnej slobode do určeného priestoru namiesto ich umiestňovania v celách policajného zaistenia.

 

Vláda bude môcť vyčleniť v krízovej situácii na plnenie úloh Policajného zboru, ak jeho sily a prostriedky nepostačujú, aj profesionálnych vojakov bez toho, aby sa im musel nariaďovať výkon mimoriadnej služby tak, ako je to v súčasnosti.

 

Pôvodný článok:

 

Policajt má mať po novom právo požadovať vysvetlenie aj od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočností dôležitých na odhalenie trestného činu. Medzi nové právomoci bude patriť aj možnosť spútať osobu, ktorá má byť na základe rozhodnutia lekára umiestnená v zdravotníckom zariadení a kladie aktívny odpor. Z policajných rovnošiat majú, naopak, zmiznúť menovky, dôvodom sú množiace sa vyhrážky voči zasahujúcim policajtom a členom ich rodín a tiež zaznamenávania si osobných údajov policajtov.

 

img

 

Vláda tiež prerokuje návrh novely zákona o organizovaní verejných športových podujatí. Úprava sprísňuje pravidlá organizovania i diváckej účasti na rizikových športových podujatiach, na ktoré bude možné predávať len vstupenky na meno. Medzi zakázané predmety na štadiónoch sa po novom zaradia i kukly. Zvýšiť sa majú aj sankcie za priestupky diváckeho násilia.

 

Ďalšou témou súvisiacou so športom v programe stredajšieho zasadnutia kabinetu sú aj zmeny v riadení a činnosti Fondu na podporu športu, návrh novely príslušného zákona napríklad stanovuje riaditeľa ako nový výkonný orgán fondu, ruší tiež obligatórne zriaďovanie odborných komisií na vyhodnotenie výziev či športové poukazy. Vláda bude takisto rokovať o návrhu novely zákona o pozemkových úpravách. Novelizovaná verzia rozširuje dôvody vykonania pozemkových úprav, reaguje tiež na zmenu klimatických podmienok a potrebu vodozádržných opatrení v krajine.

 

Ministri budú opäť schvaľovať návrh na odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie, tentoraz za mesiac február 2022. Opatrenie, ktoré má zmierniť ekonomické dosahy na platiteľov poistného v dôsledku koronakrízy, sa týka samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) i poistného, ktoré platí zamestnávateľ za zamestnanca. Splatnosť sa má posunúť do 30. júna 2025. Kabinet sa bude tiež zaoberať aktuálnou situáciou v súvislosti so šírením afrického moru ošípaných, venovať sa bude i personálnym návrhom na šéfov diplomatických misií.

 

Možno vás zaujme: Čo bude s plynovodom Nord Stream 2? Rusko reaguje na rozhodnutie Nemecka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies