Vláda dnes bude rokovať aj o prítomnosti expertov NATO na území Slovenska

NETKY.SK • 28 Október 2015, 07:07 • 2 min
Vláda dnes bude rokovať aj o prítomnosti expertov NATO na území Slovenska

BRATISLAVA – Od budúceho roka by mali na Slovensku pôsobiť vojenskí plánovači z NATO. Budú sformovaní do novovytvoreného styčného integračného tímu (NATO Force Integration Units - NFIU). O jeho prítomnosti na území Slovenskej republiky bude dnes rokovať vláda.

slovakia

left justify in out

Tím 41 expertov, ktorého vytvorenie potvrdili ministri obrany členských krajín NATO 8. októbra v Bruseli, bude mať základňu v Bratislave. Jeho úlohou bude zvýšiť reakcieschopnosť NATO a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia. Polovicu tímu (21 členov) budú tvoriť príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

 

Aj dnešnému rokovaniu ministrov bude predchádzať zasadnutie Bezpečnostnej rady SR, ktorá sa bude opäť zaoberať otázkami súvisiacimi s aktuálnou migračnou krízou v Európe. Rada a následne vláda by mali odobriť vyslanie slovenských vojakov na cvičenie Balaton 2015 do Maďarska.

 

Minister obrany Martin Glváč navrhuje účasť 20 vojakov. Maďarsko pritom prejavilo záujem o špecialistov na logistiku, vojenských prieskumníkov, odborníkov na komunikačné systémy a vojakov, ktorí majú na starosti psychologické operácie (PSYOPS).

 

Dnes by sa malo rozhodovať aj o vyslaní ďalšej policajnej jednotky, ktorá má pomáhať Slovinsku s ochranou jeho hraníc. Policajný viceprezident Ľubomír Ábel v utorok (27.10.) avizoval, že do Slovinska pôjde pravdepodobne 20 policajtov. Policajná jednotka s 50 členmi pôsobí v Maďarsku, a to od minulého utorka (20.10.).

 

Vláda prediskutuje tiež viaceré návrhy na investičnú pomoc z dielne ministerstva hospodárstva. Rezort navrhuje štátnu podporu pre Brose Prievidza 12,5 milióna eur, Honeywell Turbo v Záborskom 3,93 milióna eur, PRP v Tomášovciach 1,51 milióna eur či Holcim Business Services v Košiciach vo výške 652.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies