Vláda definitívne odmietla dohodu EÚ o Kosove

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 07:24 • 2 min
Vláda definitívne odmietla dohodu EÚ o Kosove

BELEHRAD - Srbská vláda v pondelok podvečer definitívne a oficiálne odmietla dohodu navrhnutú Európskou úniou v súvislosti s Kosovom. Po skončení rokovania kabinetu v Belehrade o tom informoval premiér Ivica Dačič. "Podobná dohoda by nebola implementovateľná a neviedla by ku konečnému a udržateľnému riešeniu," cituje Dačiča srbský spravodajský portál B92. Podmienky dohody by podľa neho "negarantovali ľudské práva, prežitie a bezpečnosť Srbov v Kosove."

slovakia

left justify in out

Detaily návrhu EÚ z dielne šéfky zahraničnej politiky dvadsaťsedemčlenného bloku Catherine Ashtonovej zatiaľ nie sú verejné. Podľa informácií belehradského denníka Danas však Brusel navrhuje, aby EÚ spravovala severné Kosovo. Obe strany, Belehrad aj Priština, by sa mali k návrhu vyjadriť do utorka 9. apríla. Vzorom by malo byť spravovanie východného Chorvátska Organizáciou Spojených národov v polovici 90. rokov. Po občianskej vojne v Chorvátsku prevzala OSN na dva roky správu Srbskom obsadeného východného Chorvátska. Oblasť demilitarizovala, zorganizovala komunálne voľby a návrat utečencov a včlenila chorvátske územie pod správu Chorvátska. Podľa návrhu Ashtonovej by mala EÚ postupovať podobne aj teraz v severnom Kosove obývanom prevažne Srbmi. 

Srbsko podobne ako aj päť z 27 krajín EÚ existenciu nezávislého Kosova naďalej odmieta. V záujme budúceho členstva v EÚ však Belehrad ustúpil nátlaku a začal "normalizovať" svoje vzťahy s Prištinou. Kosovsko-srbský dialóg pod záštitou EÚ sa začal v marci 2011 a od októbra minulého roka sa na ňom priamo zúčastňujú aj premiéri oboch krajín. Strany sa medzičasom dohodli vo viacerých citlivých otázkach, spornou však zostáva požiadavka Belehradu, aby Priština udelila srbskej menšine v Kosove výkonné právomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies