Vláda dala zelenú obmene lietadiel a vrtuľníkov v armáde

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 14:35 • 2 min
Vláda dala zelenú obmene lietadiel a vrtuľníkov v armáde

BRATISLAVA – Najneskôr v lete by mohol začať výber dodávateľa, od ktorého si Slovensko prenajme letové hodiny na nových stíhačkách, ktoré by v armáde mali nahradiť súčasné lietadlá typu MiG-29, ako aj akvizičný proces na obstaranie nových vrtuľníkov.

slovakia

left justify in out

Avizuje to minister obrany Martin Glváč. Kým dnes v bratislavskej Petržalke otváral 5. ročník medzinárodného veľtrhu obrannej techniky IDEB, o kúsok ďalej, na úrade vlády, dal kabinet zelenú obmene vojenských lietadiel a vrtuľníkov a schválil Koncepciu vzdušných síl. Tento dokument dnes ministri prerokovali v utajenom režime, podrobnosti výmeny letového parku armády nezverejnili. „Je to zásadný materiál, ktorý hovorí, aké sú priority, čo vieme robiť a čo potrebujeme, čo musíme robiť,“ zrekapituloval koncepciu minister obrany Martin Glváč. Materiál hovorí o budúcnosti nadzvukového letectva, vrtuľníkov, protivzdušnej obrany a podobne. „Na čo máme a načo nemáme peniaze a akým spôsobom musíme začať akvizičný proces,“ dodal Glváč. Po schválení vládou sa tento proces presunie na vojakov, ktorí definujú technické podmienky.

 

Obstarávanie plánujú tzv. salámovou metódou, čiže postupne, tak, ako im to dovoľuje rozpočet. „Vieme to zatiaľ robiť z tých finančných prostriedkov, ktoré sme zosekali z iných sektorov," hovorí Glváč. Minister pripúšťa, že u niektorých prostriedkov vzdušných síl pristúpime na medzivládnu dohodu. Najprv by urobili prieskum trhu, či by takým postupom ušetrili. V prípade nadzvukového lietadla by to mohla byť dvojstranná, možno trojstranná dohoda. Glváč však toto nepovažuje za svoju úlohu, musia to posúdiť právnici a ekonómovia. 

 

V koncepcii sa hovorí aj o nákupe taktických dopravných lietadiel. Slovenský rezort obrany má už roky vysúťažené lietadlá Spartan, ktoré však doteraz nekúpil. „Spartan je jedna z priorít, ktorá bude tento rok, za predpokladu, že mi vojaci doložia, že tieto Spartany budú využívané aj v rámci širšej spolupráce krajín, to znamená Česko, prípadne Poľsko,“ povedal Glváč. Nechce lietadlo, ktoré by len stálo na letisku a využili by sme ho raz za čas na prevoz vojakov alebo materiálu. Slovensko by spomínanou spoluprácou dostalo možnosť používať dopravné lietadlá partnerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona