Vláda dá na rozvoj piatich okresov na východe dva milióny

NETKY.SK • 12 November 2014, 12:26 • 2 min
Vláda dá na rozvoj piatich okresov na východe dva milióny

UBĽA – Dva milióny eur dnes schválila vláda SR na aktivity zlepšujúce sociálno-ekonomickú situáciu v okresoch Prešov, Humenné, Medzilaborce, Snina a Stropkov.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na výjazdovom zasadnutí kabinetu v Ubli v okrese Snina. Celkovo smeruje finančná podpora do 40 miest a obcí regiónu, peniaze idú z kapitoly Všeobecná pokladničná správa.
      

Najväčšia položka, 443.000 eur, je určená na rekonštrukciu mestskej športovej haly v Snine. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Prešove dostane 350.000 eur na výmenu okien a vybudovanie bezbariérového vstupu na budove hlavného pavilónu.
      

Oproti pôvodnému návrhu získala dnes navyše pomoc aj obec Volica v okrese Medzilaborce, kde ľudia majú pitnú vodu len prostredníctvom cisterien. "Rozhodli sme sa prispieť tejto obci na odstránenie havarijného stavu 350.000 eur, čo by mohlo ad hoc tento problém riešiť," povedal premiér Robert Fico. 
      

Ďalších 200.000 eur je pre prešovský vyšší územný celok (VÚC) na vybudovanie tréningovej haly s umelou ľadovou plochou, pôvodný návrh sumy na tento projekt bol až 350.000 eur. Obec Zboj v okrese Snina získala od vlády 177.000 eur na protipovodňovú ochranu - úpravu Bigovského potoka. Pre obec Ubľa ide celkovo 185.000 eur, hlavná časť (100.000 eur) je na rekonštrukciu základnej školy s materskou školou. Ďalšie peniaze v tejto obci sú určené na rekonštrukciu budovy obvodného zdravotného strediska či na verejné vonkajšie centrum aktívneho pohybu.
      

"Tie peniaze idú naozaj na projekty, ktoré tie obce nie sú schopné samotné zvládnuť. Dávame peniaze aj na zdravotníctvo či školstvo,“ povedal Fico. 
     

 V rámci opatrení vláda schválila ďalšie úlohy pre jednotlivé ministerstvá v oblasti rozvoja dopravy, podpory zamestnanosti, boja proti živelným pohromám či vyhľadávania strategických investorov pre regióny Prešovského kraja. 
     

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny má zlepšiť postavenie mladých ľudí na trhu práce, ktorí sú uchádzačmi o zamestnanie v pôsobnosti úradov práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove, Humennom a Stropkove, prostredníctvom projektu Praxou k zamestnaniu. Na jeho realizáciu treba zabezpečiť finančné prostriedky v sume minimálne 3,7 milióna eur. Ide o krytie výdavkov súvisiacich s podporou vytvárania pracovných miest na účely vykonávania mentorovaného zapracovania a praxe mladých ľudí do 29 rokov veku v územnej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja. Termín je do 31. marca 2015.
      

Úlohou ministerstva vnútra je do konca roka 2015 v rámci projektu zvýšenia intervenčných kapacít SR v boji proti živelným pohromám a projektu modernizácie Dobrovoľného hasičského zboru SR vyčleniť pre Prešovský kraj päť miliónov eur.
      

"Dohromady môžme hovoriť o takmer 11 miliónoch eur, ktoré sme dnes sa rozhodli v tomto regióne ponechať, aby boli k dispozícii na zlepšenie životnej úrovne ľudí," konštatoval premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona