Vláda chystá vlastnú verziu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 30 August 2013, 11:37 • 2 min
Vláda chystá vlastnú verziu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA – Vláda by chcela na jeseň predložiť svoju verziu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, ktorý má byť komplexnejší ako doterajšie návrhy opozičných poslancov.

slovakia

left justify in out

„Stalo sa takou módou, že niektorí kolegovia z opozície nevyužili čas, počas ktorého boli predstaviteľmi vlády, dokonca ministrami, aby predložili tieto zákony, ale v čase, keď sa dostali do opozície, tak ešte surové materiály z legislatívneho procesu z ministerstva vnútra sa dostali do parlamentu,“ povedal na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V parlamente sa tak objavila jedna verzia zákona, s ktorou prišiel Daniel Lipšic a iná verzia, ktorú predložil Ján Figeľ (KDH), tá sa dostala do druhého čítania NR SR.

Vládny zákon je už vo finálnej fáze, dlhšie ho pripravuje komisia rezortov vnútra, spravodlivosti, práce, kultúry a mimovládnych organizácií. Komisiu vedie vládny splnomocnenec pre mimovládne organizácie Filip Vagač. Kaliňák upozornil, že sa nediskutuje len o ochrane oznamovateľov korupcie, ale o oveľa širšom spektre nekalých praktík, ktoré by mal zákon obsiahnuť. „Ťažisko tohto zákona bude v tom, že tieto osoby budú chránené,“ vysvetlil minister spravodlivosti Tomáš Borec. 

V zákone by už nemali byť odmeny pre oznamovateľov korupcie, ako boli definované vo Figeľovom návrhu, ktorý ich napokon zo zákona vypustil. Podľa ministra spravodlivosti to bola jedna z najzávažnejších chýb návrhu. Tomáš Borec hovorí, že také odmeňovanie je v rozpore s ustanovením Trestného zákona o povinnosti oznámiť korupciu. „Ak neoznámia takéto korupčné správanie, tak sú trestne stíhateľní. To je v príkrom rozpore, aby sme takých, ktorí sú trestne stíhaní – v prípade, že sa to preukáže - zároveň potom ešte aj prípadne finančne podporovali,“ dodal Borec. Ťažisko tohto zákona bude podľa neho v tom, že tieto osoby budú chránené pred šikanovaním alebo prepustením z práce, čo by malo pôsobiť aj ako nepriama motivácia oznamovať také činy. 

Minister Kaliňák úplne neodmieta myšlienku predsa len oceňovať ľudí v prípadoch mimoriadnych hospodárskych úspor. „Odmeňovanie nemôže fungovať generálne. Bavíme sa o tom v prípade, že dôjde k nejakej úspore. Tam chceme, aby bola nejaká možnosť ani nie tak motivácie, ako formy poďakovania,“ vysvetlil. Podľa neho však nemožno odmeňovať v prípadoch, keď ide o fiktívnu úsporu, ktorá by možno nastala až potom, ako na to oznamovateľ upozornil, ale v skutočnosti k žiadnej peňažnej strate nedošlo. Okrem toho podľa ministra vnútra treba veľmi jasne stanoviť, aká je výška spôsobenej škody, ktorá nemôže predstavovať celú hodnotu prípadného kontraktu. Kaliňák hovorí, že zákon musí byť pripravený tak, aby neochraňoval „kverulantov“, ktorí sú schopní napísať aj 30 anonymných listov denne. Má ochraňovať tých, ktorí reálne odhalia trestný čin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies