Vláda chystá sa odškodnenie vojnových sirôt

NETKY.SK • 18 August 2014, 10:48 • 2 min
Vláda chystá sa odškodnenie vojnových sirôt

BRATISLAVA - Vláda v stredu pravdepodobne odobrí návrh poslancov za Smer-SD Viliama Jasaňa a Ľubomíra Petráka, aby štát odškodnil vojnové siroty zákonom o poskytnutí jednorazového finančného príspevku.

slovakia

left justify in out

Rezort spravodlivosti už pripravil k návrhu súhlasné stanovisko. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) o prijatie odškodňovacieho zákona usiloval už štyri roky, ešte za vlády Ivety Radičovej ho predložila skupina vtedy opozičných poslancov zo Smeru. "Parlamentom prešiel len v prvom čítaní. Potom sa tým začal zaoberať nový parlament v tomto roku," pripomenul predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár.

 

Zámerom autorov zákona je urobiť zadosť spravodlivosti vo vzťahu k deťom účastníkov protifašistického a protinacistického odboja. Národná rada Slovenskej republiky už v minulosti prijala dva obdobné zákony. V oboch prípadoch sa však jednorazové odškodnenie nedostalo vojnovým sirotám, teda v čase vojny už narodeným deťom ľudí, ktorí počas 2. svetovej vojny padli ako účastníci domáceho odboja či československých zahraničných armád. Podľa poslanca Petráka chcú odškodniť siroty vojnových hrdinov. „Je jedno či boli deťmi partizánov alebo príslušníkov zahraničných armád. Je to len symbolický znak odškodnenia, ktorý nezmierni ich bolesť,“ povedal. Podľa Jasaňa by takýchto sirôt malo byť na Slovensku približne 400. „Sú to sedemdesiat- a viacroční ľudia,“ povedal s tým, že návrh zákona vznikol ešte v roku 2011, ale po páde vlády už nešiel v parlamente do druhého čítania. Najmä od ľudí z okolia Banskej Bystrice mu prišli listy s tým, že neboli nikdy odškodnení po týchto padlých. „Odškodnenie týchto sirôt by bolo symbolom k 70. výročiu Slovenského národného povstania,“ uviedol. 

 

Dvojica poslancov navrhuje, aby oprávnená osoba, ktorej v národnom boji za oslobodenie padol alebo bol popravený jeden z rodičov, dostala príspevok 2 655,52 eura. Ak padli alebo boli popravení obidvaja rodičia, patril by takejto sirote príspevok 3 983,27 eura. Ak rodič oprávnenej osoby zomrel na následky zranení utŕžené v protifašistickom boji za oslobodenie, patrila by takejto sirote polovica príspevku. 

 

Sečkár si myslí, že k odškodneniu sirôt malo dôjsť už dávno. Len časť takýchto sirôt bola odškodnená krátko po vojne, aj to inou formou, ako sa to plánuje dnes. Viacerí o takéto "odškodnenie" napokon aj prišli. V roku 1946 prijali zákon, na základe ktorého dostali niektoré siroty peniaze na viazaný vklad, peniaze sa im mali vyplatiť v prípade, že budú študovať. "Dostali prostriedky na viazaný vklad, pričom v roku 1953 po menovej reforme boli viazané vklady ako celok zrušené," vysvetlil Sečkár. Peniaze sa fakticky dostali len k tým, ktorí využili možnosť vyplatenia peňazí už na výchovu. 

 

Podľa šéfa zväzu protifašistických bojovníkov by v navrhovanom zákone nemalo byť stanovené, koľko dní, prípadne mesiacov, rodičia bojoval v oslobodzovacích bojoch, aby sirote po ňom vznikol nárok na odškodnenie. "Aj keď padol v prvom či druhom dni bojov, má mať nárok na odškodnenie," konštatoval Sečkár s tým, že "ten človek nemohol za to, že ho zabili skôr, a dieťa, ktoré mnohokrát ešte ani nebolo narodené, sa stalo sirotou". Pre vznik nároku na príspevok by podľa aktuálneho znenia návrhu zákona bolo rozhodujúce okrem iného aj to, že rodič oprávnenej osoby sa zúčastnil v boji za oslobodenie v akejkoľvek forme po dobu kratšiu ako tri mesiace odo dňa evidenčne doloženej účasti v tomto boji, ale dlhšiu ako 28 dní, nemá vydané osvedčenie, ale má doklad, ktorý toto osvedčenie nahrádza. Poslanec Jasaň o týchto časových lehotách ešte pripúšťa diskusiu v parlamente pred schvaľovaním zákona. 

 

Výšku odškodného považuje zväz za primeranú dnešnej dobe. "Bodaj by sa pridalo na dôchodok ešte aj tým, čo skutočne bojovali, lebo to budeme v ďalšej etape požadovať," dodal Sečkár. Podľa jeho slov dostávajú tí, ktorí bojovali, 20 eur a vdovy 10 eur mesačne ako príplatok k dôchodku. V susednej Českej republike je to v prepočte okolo 100 eur, v iných krajinách ešte viac, v niektorých vôbec. Spomínanú sumu pre našich veteránov bojov na všetkých frontoch 2. svetovej vojny a v SNP by chceli zvýšiť, aby si títo ľudia mohli zabezpečiť lieky a potrebnú starostlivosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies