Vláda chystá ďalšiu ranu slovenskému hospodárstvu

NETKY.SK • 16 September 2014, 12:57 • 2 min
Vláda chystá ďalšiu ranu slovenskému hospodárstvu

BRATISLAVA - Vláda podľa opozičných strán KDH a Most-Híd chystá ďalšiu ranu slovenskému hospodárstvu v podobe novely zákona o dani z príjmov.

slovakia

left justify in out

"Od živnostníkov a malých podnikateľov chce vláda opäť vyššie dane. Naopak, pre veľkých podnikateľov vytvára vláda priestor pre nové daňové úniky. Spôsobia to zmeny vo výpočte daní," povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Miloš Moravčík.
     

Zmeny v odpisovaní hmotného majetku kritizuje aj strana Most-Híd. "Sme svedkami ďalšieho kola zvyšovania daňového zaťaženia, v tomto prípade nepriameho," skonštatoval tiež podpredseda strany Ivan Švejna s tým, že výsledné zmeny najmä v odpisoch budú predstavovať pre podnikateľov zvýšenie daňového zaťaženia o 265 miliónov eur.
     

Opoziční poslanci sú tiež presvedčení, že zmeny, ktoré prináša novela zákona, budú nevýhodné pre malých podnikateľov, pretože sa už množstvo výdavkov nebude dať odpočítať od základu dane v plnej výške. Ako ďalej uviedol Moravčík, má ísť až o 18 druhov výdavkov, z ktorých budú daniari uznávať maximálne 80 %. "Výsledkom napríklad bude, že živnostník - fotograf si nebude môcť dať do nákladov celú cenu fotoaparátu. Taktiež živnostník, ktorý sa živí kosením trávy, si nebude môcť dať do nákladov celú cenu kosačky," priblížil Moravčík s tým, že daniari by uznali tieto výdavky celé len vtedy, ak by preukázali, že ich využívajú výlučne na podnikanie. A to je podľa podpredsedu KDH nemožné.
     

Novela taktiež podľa opozičných strán zjednoduší daňové podvody veľkým firmám. Vláda chce totiž podporiť spoločnosti, ktoré sa venujú výskumu a vývoju, a to takzvaným superodpočtom nákladov. V praxi by to malo fungovať tak, že podnikatelia si náklady vynaložené počas roka na výskum a vývoj budú môcť navýšiť o ďalších 25 %. "Od budúceho roka tak budú pribúdať výskumné projekty ako huby po daždi," očakáva Moravčík.
     

Obidve strany sa preto rozhodli vypracovať spoločné pozmeňujúci návrh k tejto novele zákona. "Tento zákon obsahuje aj dobré veci. Napríklad pri niektorých druhoch odpisov sú zmeny v prospech podnikateľov, ale niekde v neprospech. Pripravíme spoločný pozmeňujúci návrh, aby sme veci, ktoré nám najviac vadia, z novely zákona odstránili," dodal Švejna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona