Vláda chce zmierniť masívny predaj slovenskej pôdy, sprísňuje podmienky

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:40 • 2 min
Vláda chce zmierniť masívny predaj slovenskej pôdy, sprísňuje podmienky

BRATISLAVA - Cudzincov láka slovenská pôda, pretože je úrodná a cenovo dostupná.

slovakia

left justify in out

Slovenská poľnohospodárska pôda je atraktívna pre zahraničných pestovateľov a chovateľov z hľadiska ceny a kvality. Odborníci odhadujú, že zahraničný investori vlastnia cca 100 až 150 – tisíc hektárov slovenskej pôdy.

 

V prípade pokračovania tohto trendu sa môže stať, že Slovensko ostane závislé na dovoze potravín zo zahraničia a celková produkcia vlastných výrobkov sa rapídne zníži. Štát sa preto rozhodol, že možnosti investorov okliešti.

 

Podľa údajov Úradu geodézie, kartografie a katastra sa na území Slovenska nachádza 2,4 milióna hektárov poľnohospodárskej pôdy. Z toho približne 6% vlastnia zahraničné firmy z Holandska, Dánska, Číny, Maďarska, Rakúska a Českej republiky.  

 

Podľa niektorých odborníkov je toto číslo oveľa väčšie. Prezident Ovocinárskej únie tvrdí, že podiel môže dosahovať až 25% pôdy vo vlastníctve cudzincov a 75% pôdy vo vlastníctve Slovákov. Informovali HN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies