Vláda chce zatvoriť jadrové elektrárne do roku 2022

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:24 • 2 min
Vláda chce zatvoriť jadrové elektrárne do roku 2022

Vláda chce zatvoriť jadrové elektrárne do roku 2022

slovakia

left justify in out

img

Nemecká vládnuca koalícia sa chce vydať "novými cestami" vo výrobe elektrickej energie. Zdôraznila to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po rozhodnutí koaličných partnerov o odstavení všetkých jadrových elektrární najneskôr v roku 2022.
      Merkelová si dnes prevzala správu etickej komisie pre jadrovú energiu, ktorá odporúča ukončenie jej využívania v priebehu jedného desaťročia.
      Kancelárka uviedla, že správa bude "smernicou" pri rozhodovaní vlády. Zásobovanie Nemecka energiou musí byť podľa jej slov zásadne zmenené - potrebná je "úplne nová architektúra". Elektrická energia budúcnosti musí byť "bezpečnejšia a zároveň spoľahlivá a hospodárna".
      Čierno-žltá koalícia rozhodla o definitívnom zatvorení všetkých jadrových elektrární v Nemecku po nedeľnom rokovaní, ktoré trvalo do noci. Potrebné zákony chce schváliť budúci pondelok, parlament bude o nich diskutovať začiatkom júla.
      Sedem najstarších jadrových elektrární v Nemecku, ktoré odstavili po nukleárnej havárii v Japonsku, podľa plánu vlády už prevádzku neobnoví. To isté sa týka už roky odstavenej problematickej elektrárne Krümmel. Jedna zo siedmich elektrární by však mala ostať nanajvýš do roku 2013 pripravený ako rezerva pre prípad nedostatku prúdu.
      Šesť ďalších jadrových elektrární by mali odstaviť do roku 2021 a zvyšné tri o rok neskôr. Nemecko má v súčasnosti ešte 17 atómových elektrární. V minulom roku vyrábali takmer štvrtinu elektriny v krajine.
      Súčasne s týmto procesom by malo Nemecko zvyšovať využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ich podiel na výrobe elektriny by sa mal zo súčasných asi 17 percent zvýšiť do roku 2020 na 35 percent. Zároveň by mali spustiť prevádzku nových elektrární využívajúcich fosílne palivá. Okrem toho sa bude rozširovať elektrická sieť s cieľom zaistiť spoľahlivé zásobovanie.
      Vláda chce v tejto otázke dosiahnuť širokú zhodu s opozíciou. Súhlas sociálnych demokratov nie je vylúčený, Zelení však ešte vidia mnoho nevyriešených otázok. Strana Ľavica žiada ešte rýchlejšie ukončenie využívania jadrovej energie. Nespokojnosť vyjadrili aj ochrancovia životného prostredia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies