VIDEO Vláda chce zasiahnuť do VÚC, ktoré tvoria zbytočné odbory, Fico avizoval aj minimálnu mzdu nad 500 eur

NETKY.SK • 15 Február 2018, 14:29 • 2 min
VIDEO Vláda chce zasiahnuť do VÚC, ktoré tvoria zbytočné odbory, Fico avizoval aj minimálnu mzdu nad 500 eur

BRATISLAVA – Vyššie územné celky (VÚC) vytvárajú na stredných odborných školách odbory, s ktorými sa absolventi nevedia uplatniť a plytvajú tak verejnými financiami. Upozornil na to na štvrtkovej konferencii o prognóze na slovenskom trhu práce v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Ročne prichádza na trh práce približne 30.000 absolventov stredných škôl, až 63 % z nich nenastupuje na pozície v odboroch, ktoré vyštudovali. Pri vysokoškolákoch je to 57 %. "Je mimoriadne dôležité, aby štruktúra najmä odborného školstva zodpovedala vývoju štruktúry pracovných miest," zdôraznil Fico.

 

Zároveň uviedol, že samosprávy otvárajú na stredných odborných školách také odbory, v ktorých si absolventi nevedia nájsť uplatnenie, napríklad animátori voľného času, propagační grafici, reštaurátori. Najväčší problém pritom podľa prognóz budú mať zamestnávatelia v strojárskom priemysle, konštatoval premiér. "Považujem takýto prístup za trestuhodné plytvanie verejnými financiami," dodal s tým, že absolvent na pozícii v odbore, ktorý nevyštudoval, sa musel rekvalifikovať a štát tak míňa ďalšie prostriedky. "Ročne vynakladá štát zhruba 250 miliónov eur na neuplatniteľné štúdium mladých ľudí."

 

Podľa Fica bolo veľkou chybou, keď sa pri vznikaní VÚC nezaviedli žiadne kontrolné páky pri ich riadení. Doplnil, že v niektorých oblastiach bude potrebná vyššia centralizácia VÚC a väčšie zosúladenie. "Potrebujeme posilniť vplyv krajských rád pre odborné vzdelávanie, v ktorých sú zastúpení predstavitelia zamestnávateľov i úradov práce na rozhodovanie samosprávnych krajov o štruktúre stredných a odborných škôl," skonštatoval, pričom podľa neho treba rozhodovať aj o počtoch študentov pre jednotlivé študijné a učebné odbory so zohľadnením maximálneho počtu študentov v jednej triede.

 

Štátna tajomníčka ministerstva školstva Oľga Nachtmannová dodala, že nakoľko žijeme v "turbolentnej" dobe a vývoj technológií bude stále rýchlejší, je nutné sa zamerať na celoživotné vzdelávanie. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona