Vláda chce pre teroristické hrozby zvýšiť počet policajtov aj vojakov

NETKY.SK • 25 November 2015, 15:46 • 2 min
Vláda chce pre teroristické hrozby zvýšiť počet policajtov aj vojakov

BRATISLAVA – Pre protiteroristické opatrenia bude Slovensko personálne aj technicky posilňovať bezpečnostné zložky. Zvýšiť by sa mali počty policajtov aj vojakov. Záujem navýšiť počty svojich príslušníkov majú aj spravodajské služby. V boji proti terorizmu by mali pritom vojaci viac spolupracovať s políciou.

slovakia

left justify in out

Ako po dnešnom zasadnutí vlády informoval minister obrany Martin Glváč, približne 800 vojakov by mohlo spoločne hliadkovať s políciou, pričom prejdú rýchlym školením právomocí polície. Šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák má takisto záujem navýšiť počty policajtov.

 

„Ak by sme zvyšovali počet policajtov tak, že by sme mali 800 hliadok štandardne, boli by sme potom schopní v rámci núdze zvýšiť ich počet na 1 600 vlastnými silami a až na 2 000 hliadok v spolupráci s ostatnými ozbrojenými zložkami,“ vysvetlil. Zvýšený počet policajných hliadok sa podľa Kaliňáka prejavil už poklesom kriminality. Posilniť by sa mal aj 5. pluk špeciálneho určenia, a to personálne aj technicky. Podľa premiéra Roberta Fica by to mohlo stáť približne 60 miliónov eur. Pripomenul však, že ide o časový horizont dvoch až troch rokov.

 

 

„Dávame za dosť svojim vyhláseniam, pracujeme systematicky,“ odôvodnil Fico. „Nebudeme podceňovať bezpečnostné riziká, ako to možno robia iní. Nesieme plnú zodpovednosť za bezpečnosť Slovenskej republiky a jej občanov,“ doplnil.

 

Ministri dostali za úlohu na budúcotýždňové rokovanie vlády predložiť konkrétne počty i finančné dosahy predmetných opatrení. Posilnené majú byť Ozbrojené sily SR, Policajný zbor SR a personálne požiadavky podľa Fica vzniesli aj spravodajské služby.

 

„Je tu návrh na pomerne početné zvýšenie príslušníkov Policajného zboru, ako aj návrh na zafinancovanie ich špeciálneho výcviku a prestrojenia a prezbrojenia,“ vysvetlil premiér.

 

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka by mal byť zdvojnásobený počet policajných hliadok v teréne. „Ideálny stav, ak chceme mať istotu, je zhruba na úrovni okolo 800 hliadok, takže policajný okrsok musí mať minimálne o hliadku navyše,“ uviedol Kaliňák.

 

Súčasný stav, keď bola zvýšená hliadková činnosť z obvyklých 450 hliadok na 1200, je dlhodobo neudržateľný, povedal šéf rezortu vnútra. Posily dostane poriadková a zásahová polícia v časovom horizonte troch rokov. „Takéto množstvo ľudí neviete prijať za 12 mesiacov,“ vysvetlil.

Posily polícia získa i z radov armády. Fico informoval, že približne 800 príslušníkov Ozbrojených síl SR bude k dispozícii pre spoločné vojensko-policajné hliadky.

 

„Vojaci sú vycvičení a prejdú rýchlym školením právomocí Policajného zboru a budú dislokovaní po celom Slovensku, aby mohli vykonávať hliadkovú činnosť spolu s Policajným zborom, ak to bude treba,“ spresnil minister obrany Martin Glváč. Na hliadkovú činnosť sú vojaci pripravení prakticky hneď po schválení takéhoto materiálu.

 

Personálne by mal byť posilnený 5. pluk špeciálneho určenia, pre ktorý bude podľa premiéra vyčlenených v horizonte dvoch - troch rokov 60 miliónov eur. Glváč informoval, že špeciálnym jednotkám pribudne v dvoch fázach približne 200 vojakov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies