Vláda chce pomáhať rodičom s financovaním letných táborov

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 17:00 • 2 min
Vláda chce pomáhať rodičom s financovaním letných táborov

BRATISLAVA – Opatrenia v druhom sociálnom balíčku vlády budú zamerané predovšetkým na podporu zamestnanosti a na mladé rodiny.

slovakia

left justify in out

Vláda tak chce podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) napríklad pomáhať rodičom financovať letné tábory pre deti či zaviesť poukážky na dovolenky strávené na Slovensku. Fico to vyhlásil v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

 

Kabinet chce totiž pomáhať rodičom, ktorí často nevedia, kam umiestniť deti cez prázdniny, pomohol by im preto s financovaním letných táborov. "Lebo niekedy je to veľmi drahé a rodina si to nevie dovoliť," odôvodnil premiér. Druhou cestou, ktorou sa chce kabinet uberať, sú poukážky na dovolenky na Slovensku, čo má pomôcť cestovnému ruchu.

 

Toto sú dve z opatrení v novom sociálnom balíčku, ktorý momentálne vláda rozpracováva. "Na prelome marca a apríla oznámime kroky, ktoré budú pripravené," avizoval premiér. Zároveň doplnil, že vláda nerobí nič, čo by išlo na úkor dlhu či na úkor deficitu verejných financií. "Budeme držať verejné financie pod absolútnou kontrolou," zdôraznil Fico.

 

Zdroje, ktoré chce štát použiť na tieto programy, sú z lepšieho výberu daní a vláde sa podľa Fica darí aj v boji proti daňovým únikom. Premiér tiež garantoval, že tak, ako vláda dodržiava prvý sociálny balík, tak sa bude dodržiavať aj ten druhý. Chce ho nastaviť tak, aby bol z väčšej časti naplnený do konca tohto roku a niektoré opatrenia presiahnu aj do roku 2016.

 

Premiérov oponent v diskusii, predseda opozičnej strany KDH Ján Figeľ, s niektorými opatreniami vlády súhlasí. "Niektoré sú také, že ich môžem aj podpísať, lebo boli súčasťou aj nášho programu," priblížil. Mnohé z opatrení sú však podľa neho krátkodobé, neudržateľné a skôr deformujú prostredie, pretože budú fungovať len dovtedy, kým budú dotované. "Napríklad mnohé miesta pre mladých, ktoré idú aj cez eurofondy," kritizoval Figeľ.

 

Vláda pritom podľa neho zvýšila dane a zaťažila podnikateľské prostredie, čo mnohé firmy pocítia aj teraz, keď budú musieť uhradiť daňové licencie. A to aj tí, ktorí sú v strate. Vláde sa tiež podľa šéfa kresťanských demokratov nedarí dlhodobo riešiť nezamestnanosť, keďže v porovnaní s predkrízovým obdobím je zhruba o 70.000 ľudí viac bez práce. Navrhoval by preto rozumné a vyvážené opatrenia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona