Vláda chce odškodniť ľudí, ktorí prišli v minulosti o majetky

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:32 • 2 min
Vláda chce odškodniť ľudí, ktorí prišli v minulosti o majetky

Vláda chce odškodniť ľudí, ktorí prišli v minulosti o majetky

slovakia

left justify in out

img

Albánska vláda chce napriek nevyhnutným úsporným opatreniam urobiť viac ako doteraz pre občanov, ktorí v období nadvlády štátostrany prišli o majetok v dôsledku vyvlastnenia alebo zoštátnenia. Mnohé z takto odobratých pozemkov sú medzičasom zastavané, nezriedka bez príslušného povolenia.
      Minister spravodlivosti Bujar Nishani avizoval už zriadenie nového fondu na odškodnenie v objeme 1,5 miliardy lekov (11,3 milióna eur). Ten by ešte do konca roka 2010 mali ďalej rozšíriť.
      Z daných finančných prostriedkov by malo v krátkom čase profitovať asi 350 občanov, uviedol minister pre internetové vydanie denníka vládnych demokratov Rilindja Demokratike. Súčasne adresoval poškodeným krajanom výzvu, aby požiadali o odškodnenie.
      V Albánsku schválili ešte v roku 2004 zákon o odškodnení, navyše tam vznikla Agentúra pre vracanie a kompenzáciu majetkov (AAK) a ďalšia Agentúra pre legalizáciu "neformálne" (bez povolenia) zastavaných a zriadených oblastí a budov (ALUIZNI). Odškodnenie a legalizácia by podľa Nishaniho slov mali prebiehať paralelne.
      Nejasné majetkové pomery v Albánsku, vedúce tam nezriedka aj k občianskym protestom, patrili doteraz medzi dôvody menšieho záujmu zahraničných firiem o investovanie v tejto krajine.

Zdroj: TASR/APA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona