Vláda chce Česko dostať medzi 20 najlepších ekonomík sveta

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 06:56 • 2 min
Vláda chce Česko dostať medzi 20 najlepších ekonomík sveta

Vláda chce Česko dostať medzi 20 najlepších ekonomík sveta

slovakia

left justify in out

img

Zaradiť Česko do deviatich rokov medzi dve desiatky najkonkurencieschopnejších ekonomík sveta – to je cieľ stratégie do roku 2020, ktorú dnes v Prahe predstavila česká vláda premiéra Petra Nečasa.
      Koncepčný dokument, založený na odporúčaniach poradnej Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) navrhuje opatrenia v oblasti školstva, vedy a výskumu, infraštruktúry, opatrenia v ekonomike i v štátnej správy.
      Vláda by o tejto stratégii mala hlasovať v priebehu augusta. Dokument obsahuje 43 projektov a 200 návrhov opatrení.
      Stratégia konkurencieschopnosti Česka ráta s vytvorením spoločnej databázy výskumných ústavov, premyslenejšou štátnou investičnou podporou odvetví, v ktorých sa dá očakávať rast dopytu, i s menším počtom absolventov magisterského štúdia na úkor väčšieho podielu ľudí, ktorí ukončia štúdium bakalárskym titulom.
      Stratégia pamätá aj na ozdravenie verejných financií. Formou tzv. finančnej ústavy, ktorá by mala podobu ústavného zákona, by mali byť budúce vlády viazané politikou rozpočtovej zodpovednosti. Garantom má byť Poslanecká snemovňa a nástrojom schvaľovanie vládnych správ o rozpočtovej stratégii. Ak by poslanci vláde neschválili správu dvakrát po sebe, kabinet by musel automaticky požiadať dolnú komoru o vyslovenie dôvery.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies