Vláda chce dostať minimálnu mzdu do roku 2016 na hranicu 400 eur

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 17:42 • 2 min
Vláda chce dostať minimálnu mzdu do roku 2016 na hranicu 400 eur

NITRA - Slovenskej vláde sa darí napĺňať strategický cieľ stanovený na začiatku roku 2013, dosiahnuť mieru nezamestnanosti na úrovni priemeru krajín eurozóny.

slovakia

left justify in out

Počas veľtrhu JobExpo v Nitre to dnes povedal premiér Robert Fico. „Približujeme sa tomuto cieľu, je možné, že ho dosiahneme už v letných mesiacoch tohto roka,“ skonštatoval predseda vlády. Podľa jeho slov k naplneniu tohto zámeru prispeli dlhodobé i krátkodobejšie opatrenia. „Najmä opatrenia zamerané na mladých ľudí, kde sa nám podarilo vytvoriť 13.000 nových pracovných miest. Dôležité ale je, že v 80 % prípadov si mladí ľudia tieto miesta udržali,“ skonštatoval Fico. Ďalšie opatrenia smerovali k minimálnej mzde, k súbehu minimálnej mzdy a dávky v hmotnej núdzi.  
     

Premiér zároveň ocenil význam zákona o duálnom vzdelávaní, ktorý začal platiť od apríla tohto roka a ktorý umožňuje, aby zamestnávateľ so študentom strednej školy uzavrel učebnú zmluvu. Tá na jednej strane umožní študentom pracovať vo firmách na najnovších strojoch a zarobiť si pár eur, na strane druhej má zamestnávateľ daňové úľavy a možnosť vyberať si budúcich zamestnancov. „Slovensko má jednu z najvyšších produktivít práce a pokiaľ ide o V4, tak najvyššiu. Rast miezd však tomu nezodpovedá, náklady na mzdy vo výrobnej sfére patria k najnižším. My ako vláda budeme tlačiť na zvýšenie minimálnej mzdy. Do roku 2016 sa chceme čo najviac priblížiť k 400 eurám, čo by bol veľký úspech,“ povedal Fico. 
     

Na nitrianskom výstavisku Agrokomplexu sa na piatom ročníku veľtrhu pracovných príležitostí JobExpo 2015 prezentuje 140 slovenských a vyše 20 zahraničných zamestnávateľov. Spolu ponúkajú viac ako 26.000 pracovných príležitostí doma i v zahraničí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona