Vláda čelí vojne zo strany islamských extrémistov

NETKY.SK • 17 August 2013, 18:11 • 2 min
Vláda čelí vojne zo strany islamských extrémistov

KÁHIRA - Medzi zadržanými islamistami je aj brat lídra teroristickej siete al-Kájda Ajmana al-Zaváhirího

slovakia

left justify in out

Egyptská vláda čelí vojne zo strany extrémistických síl z Moslimského bratstva a bude s nimi bojovať všetkými legálnymi prostriedkami. V sobotu to vyhlásil poradca dočasného prezidenta Mustafa Hegází. Reagoval tak na násilné protesty proti zosadeniu prezidenta Muhammada Mursího, ktoré si od stredy vyžiadali stovky obetí na životoch. Strety pokračujú aj v sobotu v centre Káhiry, kde sa asi tisíc Mursího prívržencov zabarikádovalo v mešite al-Fath na Ramzesovom námestí, ktorú obkľúčili bezpečnostné sily. Polícia zasahuje slzotvorným plynom a streľbou do vzduchu, demonštranti útočia streľbou z minaretu. Bezpečnostných silám sa už podarilo vtrhnúť do mešity a vytiahnuť niekoľko protestujúcich, museli sa však stiahnuť.

Piatkové násilnosti si vyžiadali až 173 obetí na životoch, zranenia utrpelo 1330 osôb. Medzi obeťami je aj syn lídra Moslimského bratstva Muhammada Badíu. Ako informovala Strana slobody a spravodlivosti, ktorá je politickým krídlom Moslimského bratstva, 38-ročný Ammar Badí zomrel v piatok v Káhire. Jeho otec Muhammad Badí, ktorého obvinili z podnecovania násilia, sa ukrýva na neznámom mieste. Násilnosti vypukli po zásahu bezpečnostných zložiek proti dvom táborom Mursího prívržencom v Káhire, pri ktorých zahynulo vyše 600 osôb. Polícia zadržala vyše 1000 Mursího prívržencov. Medzi nimi aj brata lídra teroristickej siete al-Kájda Ajmana al-Zaváhirího. 

Egyptský premiér Házim al-Bibláví v reakcii na situáciu navrhol rozpustenie hnutia Moslimské bratstvo, pričom vláda podľa neho už tento návrh právne skúma. Al-Bibláví svoj návrh predložil ministerstvu sociálnych vecí, ktoré má na starosti udeľovanie licencií mimovládnym organizáciám a skupinám. Moslimské bratstvo v Egypte zrušila armáda aj v roku 1954. Hnutie sa v marci zaregistrovalo ako mimovládna organizácia. Jeho politickým krídlom je Strana slobody a spravodlivosti založená v roku 2011 po zosadení vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies