Vláda by sa už túto stredu mohla zaoberať návrhom voľby policajného prezidenta

NETKY.SK • 19 August 2018, 11:01 • 2 min
Vláda by sa už túto stredu mohla zaoberať návrhom voľby policajného prezidenta

BRATISLAVA – Vláda by sa mohla už tento týždeň v stredu zaoberať návrhom novely zákona o Policajnom zbore.

slovakia

left justify in out

Dnes o tom informoval Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra s tým, že materiál však zatiaľ nebol zaradený do rokovania. Novela posilňuje nezávislosť inšpekcie ministerstva vnútra (MV) a sprísňuje podmienky na menovanie prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby.

Prezidenta Policajného zboru by mal aj naďalej vymenúvať minister vnútra, ale až na základe výberového konania a len s odporúčaním Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť SR. Do funkcie bude podľa návrhu možné vymenovať len príslušníka Policajného zboru, ktorý je v služobnom pomere najmenej desať rokov. Jeho funkčné obdobie bude sedem rokov, pričom tá istá osoba môže byť vymenovaná do tejto funkcie len raz. Minister vnútra bude môcť policajného prezidenta odvolať z funkcie pre závažné dôvody, pričom tieto dôvody musí schváliť aspoň trojpätinová väčšina všetkých členov Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť.

Výberové konania bude vyhlasovať rezort vnútra najneskôr tri mesiace pred ukončením funkčného obdobia. Podľa novely výber kandidátov urobí sedemčlenná výberová komisia zložená z nominantov, ktorých vymenuje minister vnútra, generálny prokurátor, policajný prezident, riaditeľ úradu inšpekčnej služby, rektor Akadémie Policajného zboru a najväčšieho odborového zväzu policajtov. Z vhodných uchádzačov určených komisiou vyberie minister vnútra najmenej troch, ktorých predloží Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť na verejné vypočutie.

Ak komisia vyberie menej ako troch uchádzačov, minister predloží výboru všetkých úspešných uchádzačov. Ak parlamentný výbor neodsúhlasí žiadneho z predložených kandidátov, ministerstvo vnútra vyhlási nové výberové konanie. Ministrovi sa dáva aj možnosť nevymenovať kandidáta, ktorého odporučí výbor. „Na vymenovanie nového policajného prezidenta bude teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra,“ uzatvára Tlačový odbor ministerstva vnútra.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona