Vláda by mala zverejniť stranícke nominácie, Mihál prepúšťať úradníkov

NETKY.SK • 27 Október 2010, 11:53 • 2 min
Vláda by mala zverejniť stranícke nominácie, Mihál prepúšťať úradníkov

Vláda by mala zverejniť stranícke nominácie, Mihál prepúšťať úradníkov

slovakia

left justify in out

Skupina poslancov SaS zo zoskupenia Obyčajní ľudia dnes otvoreným listom vyzvala vládne strany, aby zverejnili kompletné informácie o spôsobe preobsadzovania miest v štátnej správe s uvedením jednotlivých pozícií, mien, straníckej príslušnosti a spôsobu výberu kandidáta. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol poslanec Igor Matovič (SaS/Obyčajní ľudia) s tým, že napríklad minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál (SaS) by zas podľa neho mohol z rezortu prepustiť niektorých ľudí spätých s bývalou vládou.
Dodal, že v prípade zverejňovania pozícií by nešlo len o pozície vo verejnej správe, ale aj v orgánoch podnikov s majetkovou účasťou štátu. "Tieto informácie by mali byť zverejnené na internetovej stránke," doplnil Matovič. "Chceli sme dať stranám priestor, aby čisto stranícke nominácie vyriešili a nahradili týchto ľudí odborníkmi," poznamenal. Predseda SaS Richard Sulík podľa neho už avizoval, že jeho strana s takýmto krokom nebude mať problém.
"S takým variantom ani nepočítam. Tá výzva je natoľko rozumná a v súlade s tým, čo koalícia proklamuje, že s ňou budú súhlasiť," odpovedal Matovič na otázku, ako budú Obyčajní ľudia reagovať, ak koaličné strany ich výzvu neakceptujú. "V takom prípade urobíme všetko pre to, aby sme túto výzvu naplnili za nich," dodal.
Nielen v Bratislave, ale aj v okresoch v rezorte sociálnych vecí podľa Matoviča ostali na rôznych pozíciách stranícke nominácie bývalej vlády a niektorí úradníci "sabotujú" Mihálove reformy. "Nemali by sme byť v tomto prípade milosrdní. Tí, ktorí boli dosadení po kamarátskych alebo straníckych linkách, nech odtiaľ odídu," zdôraznil Matovič.
"Uvedomujeme si, ako je veľmi dôležité, aby ľudia na vedúcich postoch v štátnej správe boli odhodlaní napĺňať vlády program," uvádza sa v otvorenom liste. "Na druhej strane by sme neboli radi, ak by sa potvrdili chýry, že viaceré miesta v štátnej správe sa popri ľuďoch, ktorí svoje miesta získavajú vo výberových konaniach, obsadzujú aj straníckymi nominantmi bez výberových konaní," tvrdia Obyčajní ľudia.
Obyčajní ľudia už jeden list koalícii poslali. Vyzývali v ňom, aby koaliční politici chybami v komunikácii nevytvárali dojem chaosu.
Šéfovia poslaneckých klubov SaS a SDKÚ-DS Jozef Kollár a Jozef Mikuš, ako aj líder KDH a minister dopravy Ján Figeľ pre TASR 26. októbra uviedli, že sa k listu vyjadria až po tom, ako sa oboznámia s jeho obsahom.
Aj predseda klubu Mosta-Híd László Solymos mal problém reagovať na ešte nezverejnený dokument. Dodal však, že Matovič pôsobiaci v poslaneckom klube SaS by si mal uvedomiť, že je súčasťou koalície a nemusí sa za každú cenu každý týždeň niečím zviditeľňovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona