Vláda by mala podľa SDKÚ pripraviť alternatívny rozpočet

NETKY.SK • 23 Júl 2013, 10:53 • 2 min
Vláda by mala podľa SDKÚ pripraviť alternatívny rozpočet

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica by mala pre budúci rok pripraviť aj alternatívu rozpočtu so zmrazenými výdavkami. Tvrdí to predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v reakcii na Eurostatom zverejnené dáta o výške verejného dlhu, ktorý sa v prvom štvrťroku vyšplhal tesne pod tretiu hranicu ústavnej dlhovej brzdy, keď dosiahol 54,9 % hrubého domáceho produktu.

slovakia

left justify in out

Prekročenie 55-percentnej hranice totiž znamená povinnosť predložiť rozpočet so zmrazenými výdavkami. "Ak je vláda zodpovedná, tak už musí pripraviť variantný rozpočet so zmrazenými výdavkami a musí celej verejnosti povedať, čo to v praxi znamená," vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii Frešo.

SDKÚ-DS však zároveň Ficovej vláde vyčíta, že v situácii, keď výška verejného dlhu prekračuje jednu hranicu za druhou, kabinet v tichosti pripravuje doprivatizáciu Slovak Telekomu, z ktorej chce milióny využiť na projekt jednej zdravotnej poisťovne. "Ide sa predávať jeden z bonitných majetkov, ale nie za účelom, aby sa splatil dlh, ale prvýkrát v histórii za iným účelom, to znamená, aby sa realizoval sen o jednej zdravotnej poisťovni. Zaplaťme z toho dlhy, aby ich netlačili pred sebou naše deti," povedal Frešo. 

Slovenská vláda pritom v aktuálnom Programe stability, ktorý zasielala na posúdenie do Bruselu, plánuje v tomto roku udržať verejný dlh pod hranicou 55 % vo výške 54,8 % hrubého domáceho produktu. V ďalších rokoch by však mal dlh stúpnuť na vyše 56 % a znižovať by sa mal začať až v roku 2016, kedy sa očakáva na úrovni 55,9 % výkonu ekonomiky. 

Hranica 55 % je už treťou hranicou ústavnej dlhovej brzdy. Jej prekročenie by znamenalo, že rezort financií by musel viazať 3 % výdavkov z rozpočtu, zablokovala by sa rezerva vlády a premiéra a zároveň by kabinet musel predložiť rozpočet bez medziročného rastu výdavkov. Rovnako by si nemohli rast výdavkov v rozpočtoch naplánovať ani samosprávy. Už pri prekročení 53-percentnej hranice pritom kabinet musí na rokovanie parlamentu predložiť návrh opatrení, ktorými sa má dlh znížiť a zároveň sa zmrazia platy členov kabinetu. 

Prvú 50-percentnú hranicu dlhovej brzdy pritom slovenský verejný dlh prekročil už v minulom roku. Vyplývala z toho povinnosť pre rezort financií predložiť do Národnej rady SR správu o tom, prečo dlh stúpol a čo vláda navrhuje na jeho zníženie. Minister financií Peter Kažimír si túto povinnosť splnil listom zaslaným predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi. Opozícia však žiadala širšiu diskusiu na túto tému a zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu, kde jej však poslanci vládneho Smeru neodsúhlasili program. Opozícia však tvrdí, že mimoriadnu schôdzu k verejnému dlhu sa pokúsi zvolať opäť na jeseň. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies