Vláda by mala do programu zahrnúť aj obete kriminality

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 14:19 • 2 min
Vláda by mala do programu zahrnúť aj obete kriminality

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská by podľa predsedníčky parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Eriky Jurinovej mala do programového vyhlásenia vlády presadiť zámer legislatívne zabezpečiť ochranu ľudských práv obetí kriminality.

slovakia

left justify in out

Ako povedala Jurinová dnes pre agentúru SITA, zároveň by sa do programu vlády mali zakotviť aj podmienky poskytovania náležitej pomoci, služieb a zaobchádzania s poškodenými trestnou činnosťou. „Na Slovensku neexistuje systém, ktorý by zabezpečoval adekvátny prístup k obetiam, a tak majú v skutočnosti menej práv s minimálnou úrovňou ich ochrany v porovnaní s páchateľmi trestných činov,“ povedala Jurinová.


Európska únia už pred štyrmi rokmi prijala normu, smernicu Európskeho parlamentu, ktorou sa stanovujú minimálne normy v oblasti práv, podpory a ochrany obetí trestných činov. „Táto norma mala byť uvedená do slovenského právneho poriadku do 16. novembra 2015. Ministerstvo spravodlivosti pod vedením Tomáša Boreca malo v pláne pripraviť zákon o obetiach, analogický tomu, ktorý je účinný v Českej republike od roku 2013. Zákon nebol prijatý, ani pripravený a Európska komisia už vedie konanie pre porušenie práva EÚ proti Slovenskej republike,“ upozornila Jurinová, podľa ktorej sú u nás dlhodobo zanedbávané práva obetí, neexistujú dostatočne dostupné služby pre obete a svedkov trestných činov a náležitá odborná príprava policajtov, sudcov a ďalších profesionálov, ktorí s obeťami pracujú v rámci trestného konania i mimo neho.


Preto je podľa Jurinovej žiadúce, aby sa tejto problematike venovala náležitá pozornosť, a to nielen preto, že nás k tomu zaväzujú právne akty Európskej únie. „Je to predovšetkým v záujme občanov Slovenskej republiky, ktorí ako obete trestných činov trpia nezáujmom svojho štátu a zostávajú v kritických životných situáciách, ktoré si sami nezavinili, bez pomoci, vystavení masívnemu porušovaniu ich práv. Či je to obeť násilníka, zneužívané dieťa, alebo okradnutý či šmejdami podvedení dôchodcovia, predavačka, ktorú prepadli s pištoľou a zobrali jej tržbu, mladé dievča, ktoré predali na prostitúciu, živiteľ rodiny, ktorého prizabil alkoholom opojený sused, alebo rodina trpiaca pod krutou rukou tyrana, všetci títo si zaslúžia ochranu, pozornosť, ale najmä pomoc,“ vyhlásila predsedníčka výboru.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona