Vláda by dnes mala prerokovať aj zmeny v dočasnom eurovale.

NETKY.SK • 7 September 2011, 18:45 • 2 min
Vláda by dnes mala prerokovať aj zmeny v dočasnom eurovale.

Vláda by dnes mala prerokovať aj zmeny v dočasnom eurovale.

slovakia

left justify in out

img

Vláda by na svojom dnešnom zasadnutí mala prerokovať navýšenie a posilnenie kompetencií v súčasnosti fungujúceho, avšak len dočasného európskeho stabilizačného mechanizmu (EFSF). V utorok to avizoval minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), podľa ktorého je kvôli kríze v eurozóne potrebná rýchla implementácia dohody jej lídrov z 21. júla tohto roka.
Vládny kabinet by mal preto dnes prerokovať dodatok k medzinárodnej zmluve o EFSF, ako aj súvisiacu novelu zákona o špecifických štátnych zárukách. Následne však obe zmeny musí schváliť ešte Národná rada (NR) SR.
Šéf koaličnej SaS a predseda parlamentu Richard Sulík pritom cez víkend vyhlásil, že o týchto opatreniach NR SR tak skoro rokovať nebude a parlament by o nich mohol definitívne rozhodovať až v decembri. Jeho strana je dlhodobo odporcom zmien v dočasnom aj vytvorenia trvalého eurovalu a avizuje, že za ne nebude hlasovať. Lídri koalície sa nedávno dohodli, že Slovensko by malo o eurovaloch hlasovať ako posledná krajina eurozóny.
Ministri by sa mali dnes zaoberať aj analýzou fungovania štátnej podpory baníctva z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Vyplýva z nej napríklad aj to, že náklady na podporu výrobu elektriny z domáceho uhlia sa v tomto roku pohybujú na úrovni 70 miliónov eur.
"Do nadchádzajúceho obdobia je po roku 2014, respektíve 2015 predpoklad zníženia nákladov z titulu poklesu ťažby uhlia v Bani Dolina, a. s., a v spoločnosti HBP, a. s., ako aj v dôsledku modernizácie Elektrárne Nováky, spojenej s diverzifikáciou paliva a zvýšením účinnosti nových zariadení," píše rezort hospodárstva v analýze.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona