Vláda bude rozhodovať o diaľničnom obchvate Bratislavy či pomoci obci Ľubotice

NETKY.SK • 29 Október 2014, 07:17 • 2 min
Vláda bude rozhodovať o diaľničnom obchvate Bratislavy či pomoci obci Ľubotice

BRATISLAVA - Výstavba diaľničného obchvatu Bratislavy, teda úseku diaľnice D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka sever, sa realizuje z naliehavých dôvodov vyššieho verejného záujmu.

slovakia

left justify in out

Na návrh Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR má o tom dnes rozhodnúť vláda SR. Pri zohľadnení kompenzačných opatrení sa tak môže stavať aj v chránenom území. Diaľnica negatívne zasahuje do chráneného územia Natura 2000. Analýzou však bola preukázaná neexistencia alternatívneho riešenia bez zásahu alebo s menším negatívnym vplyvom na chránené územie. Envirorezort v materiáli avizuje, že realizáciou navrhovaných kompenzačných opatrení možno očakávaný negatívny vplyv výstavby eliminovať.
      

Obec Ľubotice má získať návratnú finančnú výpomoc od štátu vo výške 200.000 eur na vyriešenie dlhotrvajúceho sporu so spoločnosťou Mijosta, s. r. o., Prešov, a jej spoločníkmi. Takýto návrh na dnešné zasadnutie kabinetu predkladá Ministerstvo financií (MF) SR. "V prípade skorého nevyriešenia môže mať za následok začatie ďalších, komplikovanejších a nákladnejších súdnych alebo rozhodcovských konaní, prípadne môže viesť k odchodu spoločnosti Mijosta ako dôležitého investora a zamestnávateľa z regiónu," upozorňuje rezort financií.
      

Na vykonanie zmien v oblasti tvorby pohotovostných zásob SR je nutné v nasledujúcich dvoch rokoch vyčleniť postupne finančné prostriedky vo výške 1,13 milióna eur. Avizuje to Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR v dokumente, ktorý predkladá na dnešné rokovanie vlády. Ministri by sa mali zaoberať aj návrhom zákona, ktorého cieľom je zjednodušiť a zlepšiť zakladanie a fungovanie európskych zoskupení územnej spolupráce (EZÚS). Tie slúžia na podporu hospodárskej, sociálnej a územnej spolupráce regiónov v rámci EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona