Vláda bude rokovať o málo rozvinutých okresoch i menšinových jazykoch na súdoch

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 08:35 • 2 min
Vláda bude rokovať o málo rozvinutých okresoch i menšinových jazykoch na súdoch

BRATISLAVA - Do programu podpory najmenej rozvinutých okresov by mohlo pribudnúť ďalších päť regiónov. Vyplýva to z informácie o stave podpory takýchto okresov, ku ktorej by sa mal dnes vrátiť vládny kabinet.

slovakia

left justify in out

Rokovanie minulý týždeň prerušil, aby sa dotknutí ministri mohli lepšie pripraviť na diskusiu o riešeniach pre tieto regióny.

 

Ministri majú na programe aj návrhy poslancov Mosta-Híd Gábora Gála, Eleméra Jakaba, Pétra Vörösa a Tibora Bastrnáka na novelizáciu zákona o Správnom súdnom poriadku a Civilnom sporovom poriadku. Navrhujú, aby preklad podaní a dôkazov v regionálnom alebo menšinovom jazyku v správnom súdnom konaní a civilnom súdnom konaní zabezpečoval súd. Trovy prekladu a tlmočenia by tak mal hradiť štát.

 

Na programe rokovania je aj pokračovanie rekonštrukcie areálu Slovenskej národnej galérie. Práce vlani prerušili pre slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ministerstvo kultúry preto navrhuje posunúť termín ukončenia rekonštrukcie o šesť mesiacov, a to najneskôr do konca júna 2019. Rekonštrukcia mala pôvodne stáť 48,7 milióna eur. Či si jej posun vyžiada ďalšie financie, nie je zatiaľ zrejmé.

 

Témou bude aj nadchádzajúci Rímsky summit. Z obsahového hľadiska zavŕši proces reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval Bratislavský summit. Neformálne zasadnutie hláv štátov alebo predsedov vlád 27 členských štátov EÚ v Ríme je súčasťou širšej diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá nabrala na význame po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ. Slovenskú delegáciu povedie premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

Kabinet bude hovoriť aj o prácach na tvorbe registrov obnovenej evidencie pozemkov. Tie pokračujú plynule, v zmysle uznesení vlády a v súlade s Koncepciou usporiadania pozemkového vlastníctva v SR, uviedol Úrad geodézie, kartografie a katastra v informácii pre vládu. "Od začiatku zabezpečovania obnovy evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim vynaložil úrad k 28. februáru 2017 na úhradu jednotlivých spracovateľských etáp 68,58 milióna eur," píše v materiáli úrad.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona