Vláda bude rokovať o dobrovoľnom príspevku pre OECD

NETKY.SK • 24 September 2014, 09:02 • 2 min
Vláda bude rokovať o dobrovoľnom príspevku pre OECD

BRATISLAVA - Slovensko by malo dobrovoľne platiť Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) 70-tisíc eur ročne.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu ministerstva zahraničných vecí, ktorým sa dnes bude zaoberať vláda. "Doterajšia prax potvrdzuje, že poskytovanie príspevkov tohto typu vplýva na vnímanie členskej krajiny, jej imidž v organizácii," píše rezort diplomacie v materiáli. Medzi prvých päť najväčších poskytovateľov dobrovoľných príspevkov za minulý rok patrili Európska únia, Veľká Británia, Dánsko, Švédsko a Švajčiarsko. Slovensko už tradične patrí medzi päť členských štátov OECD, ktoré poskytujú najmenšie dobrovoľné príspevky.

 

Vláda sa bude zaoberať aj dodatkom k štatútu Rady vlády pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Ako sa zdôrazňuje v predkladacej správe, kľúčovou navrhovanou zmenou je vytvorenie inštitútu dohodovacieho konania. Vytvorí sa tak možnosť zvolania dodatočného rokovania k materiálom, pri ktorých vznikol rozpor, a to za účasti zástupcov predkladateľa materiálu a zástupcov namietajúcich strán. Ďalšou zmenou je rozšírenie rady o vedúceho Úradu vlády SR. Aby zostala zachovaná parita medzi zástupcami štátnej správy a mimovládneho sektora, navrhuje sa zvýšiť o jedného počet nezávislých expertov v občianskej komore. 

 

Novela zákona o dohľade nad finančným trhom, ktorá je tiež na programe rokovania kabinetu, by mala priniesť väčšiu ochranu pre spotrebiteľov. Po novom by mala spotrebiteľov na finančnom trhu chrániť Národná banka Slovenska, ktorá by podľa návrhu novely mala dostať väčšie právomoci. Významnou zmenou je podľa ministerstva financií to, že na Národnú banku Slovenska prechádza aj pôsobnosť nad poskytovateľmi spotrebiteľských úverov, ktorými sú banky a pobočky zahraničných bánk. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies