Vláda bude na zasadnutí v Trenčíne bude riešiť sociálnu a ekonomickú situáciu kraja

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 06:47 • 2 min
Vláda bude na zasadnutí v Trenčíne bude riešiť sociálnu a ekonomickú situáciu kraja

BRATISLAVA – Vláda sa dnes zíde na svojom 13. výjazdovom rokovaní. Druhýkrát v tomto volebnom období zavíta do Trenčianskeho kraja, tentoraz priamo do krajskej metropoly – Trenčína. V októbri 2013 rokovala v Handlovej.

slovakia

left justify in out

Hostiteľom je predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (Smer-SD). Schôdza sa uskutoční v sídle kraja, ministri sa budú zaoberať sociálno-ekonomickou situáciou kraja a pripravenými návrhmi na zlepšenie v sociálnej a hospodárskej oblasti.

 

Minister financií Peter Kažimír by mal do konca apríla vyčleniť na tento účel 2,2 milióna eur. Polovicu z toho získa TSK, zvyšná časť má byť rozdelená medzi 39 obcí a 10 miest. Úlohy na pomoc Trenčianskemu kraju dostanú aj ďalší ministri.

 

V analýze, ktorú predkladá šéf rezortu financií, sa konštatuje, že nezamestnanosť v Trenčianskom kraji bola na konci minulého roka 9,56 percenta, čo je o 2,73 percenta lepšie ako celoslovenský priemer. Bez práce bolo 31.766 ľudí a ďalších 22.000 dochádzalo za prácou najmä do Bratislavy a Českej republiky.

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter má do konca roku zabezpečiť 2,83 milióna eur na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov v okresoch Prievidza, Partizánske a Považská Bystrica. Ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi vláda ukladá pokračovať v podpore výroby elektriny z domáceho uhlia, od ktorej závisí zamestnanosť na Hornej Nitre.

 

Štvrtina z pomoci ministerstva financií – 550.000 eur - pôjde na rekonštrukciu Orlovského mosta v Považskej Bystrici, ktorý je dlhodobo v zlom technickom stave. TSK získa financie pre tri stredné školy a tri nemocnice. Okrem kraja vláda podporí napríklad Prievidzu sumou 60.000 eur na rekonštrukciu mestskej športovej haly.

Na rokovanie vlády nie je prizvaný primátor Trenčína Richard Rybníček (nezávislý). Stalo sa tak prvý raz v tomto volebnom období, počas predošlých výjazdových rokovaní boli hostiteľmi primátori a starostovia. Rybníček sa však zúčastní obeda s členmi kabinetu i slávnostného prestrihnutia pásky na druhom cestnom moste cez Váh v Trenčíne.

 

Do rokovacej siene s ministrami usadne primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský (nezávislý s podporou Smeru-SD), starosta obce Krásno Martin Mikloš (kandidoval za SDKÚ-DS, KDH, Smer-SD), prednosta Okresného úradu v Trenčíne Štefan Bohúň a poslanci Národnej rady SR z Trenčianskeho kraja za Smer-SD Dušan Bublavý a Mária Janíková.

 

Program členov kabinetu pokračuje aj popoludní. Predseda vlády Robert Fico s ministrom dopravy Jánom Počiatkom slávnostne otvorí nový most cez rieku Váh. Dlho očakávaný druhý cestný most má v krajskom meste vyriešiť komplikovanú dopravnú situáciu. Neskôr premiér vystúpi na pôde Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka s prednáškou na tému Slovensko a EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies