Vláda bude hovoriť o vianočných príspevkoch a aj zákaze vývozu vody

NETKY.SK • 20 August 2014, 07:01 • 2 min
Vláda bude hovoriť o vianočných príspevkoch a aj zákaze vývozu vody

BRATISLAVA - Po päťtýždňovom letnom voľne sa dnes opäť zídu ministri na pravidelnom rokovaní počas ktorého preberú vyše 40 bodov. Rezort práce prichádza s balíkom návrhov, ktoré majú na Slovensku zvýšiť zamestnanosť a rezort financií predstaví opatrenia na zlepšenie stavu verejných financií.

slovakia

left justify in out

Podporiť zamestnávanie mladých ľudí má nový príspevok od štátu. Firmy by sa oň mohli začať uchádzať od budúceho roka. Umožní to novela zákona o službách zamestnanosti. Študentom, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci, by sa od budúceho roka mala zvýšiť hranica zárobku, z ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur. Navrhuje to ministerstvo práce v novele zákona o sociálnom poistení.

U tých, ktorí sú viac ako rok bez práce, chce zase zvýšiť motiváciu nájsť si zamestnanie. Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi má preto zaviesť súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Zmeny v odpisovaní hmotného majetku či zavedenie limitov napríklad pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Takéto novinky prináša návrh zákona o dani z príjmov z dielne rezortu financií. Jeho cieľom je najmä konsolidácia verejných financií, ale aj boj proti daňovým únikom.

Časť poberateľov dôchodku má v tomto roku dostať vyšší vianočný príspevok. Podľa návrhu rezortu práce sa má zvýšiť maximálna suma vianočného príspevku na 87,26 eura zo súčasných 75 eur, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o 12,26 eura. Novela zákona o poskytovaní vianočného príspevku mení aj koeficient vo vzorci na jeho výpočet na 0,18 z 0,1.

Vláda má na stole ústavný zákon, ktorý má priniesť zvýšenú ochranu pre slovenskú vodu. Minister životného prostredia Peter Žiga presadzuje v ústave zákaz jej vývozu do cudziny. Výnimkou má byť len vo fľašiach balené pitná a minerálna voda a vývoz vody z humanitárnych a núdzových dôvodov.

Pôvodne chcel Žiga vodu chrániť vo vodnom zákone a o jej exporte mala zakaždým rozhodovať vláda. Po kritike opozície, ktorá sa obávala privatizácie tejto životodarnej tekutiny, premiér Robert Fico, predseda parlamentu Pavol Paška a šéf envirorezortu pritvrdili a prišli s návrhom na úplný zákaz jej exportu v ústave. Na jeho schválenie bude Smer-SD v parlamente potrebovať tiež hlasy opozície.

Oznamovatelia protiprávnej a protispoločenskej činnosti, takzvaní whistlebloweri, by mali byť chránení aj na Slovensku. Postarať sa o to má zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti, ktorý predkladá na 118. schôdzu minister vnútra Robert Kaliňák.

Zamestnávatelia s viac ako 50 zamestnancami budú musieť povinne vytvoriť vnútorný kontrolný systém prijímania a vybavovania takýchto oznámení. Zamestnanci, ktorí s nimi prídu, majú byť chránení viacerými opatreniami. Štát chce tiež zvýšiť motiváciu ľudí protispoločenskú činnosť oznamovať. V budúcnosti by preto mohli dostávať nenárokovateľnú odmenu.

Od 1. decembra tohto roku by mala na základe novely zákona o strelných zbraniach začať platiť už tretia zbraňová amnestia. Jej cieľom je zníženie počtu nelegálne držaných zbraní a streliva. Zmenšiť sa má riziko, že sa týmito strelnými zbraňami bude páchať trestná činnosť. Amnestia by mala platiť do 31. mája budúceho roka.

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo nový zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorý má byť zároveň účinným nástroj na boj proti korupcii a daňovým trestným činom. Šéf rezortu Tomáš Borec si myslí, že tiež prečistí podnikateľské prostredie a bude pôsobiť ako generálna prevencia, pretože bude mať odstrašujúci účinok voči nepoctivým podnikateľom.

Rezort diplomacie prichádza s novelou zákona o zahraničnej službe, ktorá posilní legislatívny a systémový rámec pre jej pôsobenie, čím vytvorí podmienky pre zvyšovanie profesionality a kvalifikácie zamestnancov ministerstva.

Vláda sa tiež bude zaoberať štyrmi medzinárodnými zmluvami. Konkrétne sa týkajú vytvorenia zóny voľného obchodu medzi Európskou úniou a šesticou krajín Strednej Ameriky, ako aj asociačnými dohodami medzi EÚ Gruzínskom, Moldavskom a Ukrajinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies