Vláda bude hovoriť aj o tom, čo nás čaká počas predsedníctva v EÚ

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 08:20 • 2 min
Vláda bude hovoriť aj o tom, čo nás čaká počas predsedníctva v EÚ

BRATISLAVA - Počas slovenského predsedníctva v Európskej únii v druhej polovici roku 2016 by sa na úrovni Európskej únie mala riešiť revízia viacročného finančného rámca.

slovakia

left justify in out

Témou by mal byť aj investičný plán pre Európu. Uvádza sa to vo Výročnej správe členstva SR v Európskej únii - hodnotenie a priority, ktorú dnes prerokuje vláda. Ak sa do nášho predsedníctva neuzavrú, tak by sa mali doriešiť aj rokovania o bezpečnosti dodávok plynu. V oblasti sociálnych vecí budú slovenskí odborníci participovať na rokovaniach o smernici o materskej dovolenke, smernici o vysielaní pracovníkov a bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Odpadový balík a balík kvality ovzdušia by mal byť témou v životnom prostredí. Témou počas nášho predsedníctva bude pravdepodobne aj Dohoda o voľnom obchode s USA a budovanie jednotného digitálneho trhu.


Ako sa ďalej uvádza v materiáli, Slovensko je každoročne od vstupu do EÚ v pozícii tzv. čistého prijímateľa prostriedkov. Na základe predbežných údajov, ktorými vláda SR v súčasnosti disponuje, možno konštatovať, že čistá finančná pozícia SR voči EÚ k 31. decembru 2014 dosiahla 7,2 mld. eur. Minulý rok z rozpočtu EÚ Slovensko získalo 472 mil. eur. V roku 2014 nedošlo v úrovni personálneho zastúpenia Slovenska v európskych inštitúciách k výrazným zmenám. Počet slovenských občanov pracujúcich v štruktúrach EÚ sa pohybuje okolo 650, uvádza sa ďalej v materiáli. V rámci Európskej komisie pôsobí 327 slovenských občanov a v europarlamente je 173 Slovákov.


Ministri budú dnes rokovať aj o novele Trestného zákona a Trestného poriadku z dielne rezortu spravodlivosti. Materiál bol už 5. novembra na vláde a vtedy o ňom ministri prerušili rokovanie. Teraz minister spravodlivosti Tomáš Borec predkladá nové znenie, ktoré je však oproti pôvodnému výrazne zúžené. Rozsiahlejšie zmeny v trestných kódexoch sa už do volieb neprijmú. Teraz predložená novela zavádza do nášho právneho poriadku predovšetkým viaceré eurosmernice.


Kultúrno-osvetová činnosť má dostať nové pravidlá. Ministerstvo kultúry SR predkladá na vládu návrh zákona o kultúrno-osvetovej činnosti. Ako píše MK SR vo všeobecnej časti dôvodovej správy k návrhu, “v súčasnosti platný osvetový zákon dostatočne nereflektuje prax a novú štruktúru vzťahov v oblasti zabezpečovania osvetovej činnosti“, čo prináša stagnáciu.


Minister školstva Juraj Draxler navrhne kolegom neudeliť štátny súhlas pre dve súkromné vysoké školy – Technologický Inštitút A. Ruprechta, ktorý mal vyrásť v Šamoríne a Vysokú školu ekonómie a podnikania. V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl. Z dielne rezortu školstva je aj návrh na Ocenenie športovcov za výsledky dosiahnuté v roku 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies