Vláda bude disutovať o väzenstve a slovenských deťoch na Ukrajine

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:54 • 2 min
Vláda bude disutovať o väzenstve a slovenských deťoch na Ukrajine

BRATISLAVA - Tento rok sa bude na Slovensku diskutovať o zriadení špecializovaného oddelenia, v ktorom môže byť odsúdenej žene na jej žiadosť povolené, aby mala pri sebe a starala sa o svoje dieťa.

slovakia

left justify in out

Uvádza sa to v správe o plnení úloh vyplývajúcich z koncepcie väzenstva na roky 2011 až 2020, ktorú na dnešnú vládu predkladá minister spravodlivosti Tomáš Borec. Hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová pre agentúru SITA uviedla, že rezort má záujem na tom, aby napriek nepodmienečnému odsúdeniu matky nedošlo k jej odlúčeniu od najmenších detí. Vyplýva to aj zo zásady ukladania trestov, v zmysle ktorej má trest postihovať iba páchateľa tak, aby bol zabezpečený čo najmenší vplyv na jeho rodinu a jemu blízke osoby. Tento zámer Ministerstva spravodlivosti SR je vyjadrený v koncepcii väzenstva a preto pod záštitou ministra spravodlivosti bude v júni odborný seminár s medzinárodnou účasťou zameraný na túto tému. Zo seminára by mali vzísť viaceré podnety, postrehy a riešenia tejto problematiky. Riešenie uvedenej problematiky je možné viacerými spôsobmi, medzi ktoré okrem zriadenia takéhoto oddelenia patria aj úvahy o alternatíve ako je napríklad náhrada výkonu trestu odňatia slobody trestom domáceho väzenia s využitím monitorovania technickými prostriedkami, upozornila Donevová.


V Užhorode na Ukrajine funguje špecializovaná všeobecnovzdelávacia škola, v tomto školskom roku navštevuje 11 ročníkov 314 slovenských detí. V nižších ročníkoch sa deti učia v slovenčine, ide o štyri ročníky a 134 žiakov, ktorým sa venovali štyria učitelia. Žiaci od piateho do jedenásteho ročníka slovenský jazyk študovali ako samostatný predmet, v tomto prípade je to sedem ročníkov a 180 detí, vyučovanie predmetu vedú dvaja učitelia. O spolupráci slovenskej národnostnej menšiny na Ukrajine a ukrajinskej menšiny u nás informuje správa o priebehu zasadnutia Medzivládnej slovensko-ukrajinskej komisie pre národnostné menšiny, školstvo a kultúru. Materiál na rokovanie predkladá ministerstvo zahraničných vecí.


Rekonštrukciu i technologickú obnovu viacerých pracovísk kultúrnych inštitúcií ako sú galérie, múzeá, knižnice či masívnu digitalizáciu kultúrnych objektov - od kníh až po sochy a filmy priniesla medzi iným Stratégia rozvoja pamäťových a fondových inštitúcií a ich národnej infraštruktúry v rezorte kultúry. Ako sa uvádza v hodnotiacej správe o stave plnenia stratégie v rokoch 2011 až 2014, ktoré na rokovanie vlády predkladá Ministerstvo kultúry (MK) SR, "v súčasnosti MK SR systémovo napĺňa všetkých 19 strategických cieľov, ktoré pre rezort kultúry stanovila stratégia". Tieto ciele sa dosahujú najmä cez projekty financované cez Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS) a Regionálny operačný program (ROP) a tiež s pomocou peňazí poskytnutých zo štátneho rozpočtu na rozvoj informačno-komunikačných technológií.


Zatiaľ, čo renomované medzinárodné inštitúcie a analýzy Európskej komisie hovoria o potrebe zosúladenia fiškálnej, energetickej, dopravnej, pôdohospodárskej a iných národných politík s klimatickou politikou, u nás sa stále nedarí vytvoriť konzistentný mechanizmus otvorenej spolupráce a prirodzenej deľby agendy zmeny klímy, ktorý by dokázal lepšie identifikovať možnosti a príležitosti Slovenskej republiky pri efektívnom využívaní zdrojov a surovín, znižovaní našej energetickej závislosti a zlepšovaní stavu životného prostredia, konštatuje sa v materiáli rezortu životného prostredia, ktorý je tiež na programe vlády.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona