Vláda Alitaliu zachraňovať nebude, predá ju za najvyššiu ponuku

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 14:11 • 2 min
Vláda Alitaliu zachraňovať nebude, predá ju za najvyššiu ponuku

RÍM - Talianska letecká spoločnosť Alitalia bude predaná záujemcovi s najvyššou ponukou. Povedal to dnes taliansky minister dopravy Graziano Delrio, ktorý zároveň vylúčil, že by vláda mohla takmer skrachované aerolínie opätovne zachraňovať.

slovakia

left justify in out

V reakcii na rozhodnutie zamestnancov nepodporiť plán reštrukturalizácie Delrio pre denník La Stampa povedal, že "spoločnosť sa predá, a to záujemcovi s najvyššou ponukou. Ak niekto očakával, že sa bude opäť zachraňovať z verejných zdrojov, tak hovorím, že žiadna ďalšia záchrana nebude". Na otázku, či by Alitaliu mohla prevziať aj nemecká spoločnosť Lufthansa, Delrio uviedol, že v tom problém nevidí. "Všetko však bude závisieť od rozhodnutia akcionárov," dodal minister.

 

Situácia Alitalie sa vážne skomplikovala potom, ako zamestnanci výraznou väčšinou odmietli plán záchrany, ktorý počítal s redukciou miezd a prepúšťaním. Oproti pôvodnému však bol upravený plán, na ktorom sa začiatkom apríla dohodlo vedenie s odbormi, miernejší. Zamestnanci však odmietli aj ten. Vedenie spoločnosti preto rozhodlo, že na štvrtok 27. apríla zvolá mimoriadnu schôdzu akcionárov, na ktorej sa bude rokovať o budúcnosti firmy vrátane zavedenia nútenej správy.

 

Talianska tlač už niekoľkokrát špekulovala o tom, že by Alitaliu prevzala Lufthansa, nemecká spoločnosť však oficiálne záujem neprejavila. V súčasnosti je najväčším akcionárom talianskeho prepravcu letecká spoločnosť zo Spojených arabských emirátov Etihad Airways, ktorá kontroluje 49-% podiel.

 

V inom rozhovore pre Il Messaggero minister priemyslu Carlo Calenda povedal, že vláda by mohla maximálne pomôcť poskytnutím preklenovacieho úveru, aby spoločnosť mohla v nasledujúcich týždňoch fungovať. Úver však bude musieť schváliť Európska komisia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies