V.KLAUS: Grécko je obeťou eurozóny, odchod by bol pre ňu víťazstvom

NETKY.SK • 27 September 2012, 11:44 • 2 min
V.KLAUS: Grécko je obeťou eurozóny, odchod by bol pre ňu víťazstvom

V. KLAUS Grécko je obeťou eurozóny, odchod by bol pre ňu víťazstvom - Politika Odchod jednej či viacerých krajín z eurozóny nezničí menovú úniu ani projekt európskej integrácie, myslí si český prezident Václav Klaus.

slovakia

left justify in out

img

Odchod jednej či viacerých krajín z eurozóny nezničí menovú úniu ani projekt európskej integrácie, myslí si český prezident Václav Klaus. Dodal, že pre Grécko, ktoré je obeťou menového systému, by návrat k vlastnej mene bol "víťazstvom".

Podľa Klausa eurozóna vo svojej terajšej podobe poškodzuje niektoré členské štáty, preto by pre ne bolo lepšie mimo nej. "Grécko je obeťou tejto menovej únie. Pre krajinu by bolo oveľa lepšie, ak by sa dostala z tejto zvieracej kazajky. Bolo by to pre ňu víťazstvo."

Klaus sa v New Yorku zúčastňuje Valného zhromaždenia OSN a propaguje svoju knihu Európska integrácia bez ilúzií. Uviedol, že Česko nemá oficiálne stanovený termín vstupu do eurozóny. Prijatie spoločnej meny je však jednou z podmienok, ktoré musela Praha akceptovať pri vstupe do Európskej únie v roku 2004. Podľa Klausa sa v súčasnosti o prijatí eura v Česku nediskutuje.

"Prijali sme nastavené podmienky vstupu do EÚ s istým zdráhaním. Boli sme si vedomí, že prijatie eura je jednou z týchto podmienok. Sme však veľmi radi, že pre to nemáme stanovený žiaden termín. Rovnako sa môžeme pripojiť k Európskej menovej únii až v roku 2074. Nikto nás tam netlačí."

Klaus sám seba označil za "eurorealistu". Uviedol, že podporuje európsku integráciu, ale nie v podobe "unifikácie, centralizácie, harmonizácie, štandardizácie" celého kontinentu vrátane spoločnej meny.

Klaus si myslí, že vystúpenie nejakej krajiny z eurozóny by nemalo byť komplikované. Odvolával sa pritom na skúsenosti z rozpadu Československa. "Technicky je to možné. Nie je pravda, čo všetci politici hovoria o katastrofálnych dôsledkoch. Treba to však urobiť organizovane. Nesmie sa pripustiť anarchia."
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona