Vklady súkromného sektora koncom vlaňajška poklesli

NETKY.SK • 2 Február 2017, 16:21 • 2 min
Vklady súkromného sektora koncom vlaňajška poklesli

BRATISLAVA - Vklady súkromného sektora koncom vlaňajška poklesli. Podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS) v decembri sa medzimesačne znížili o 0,3 %. Medziročný rast vkladov súkromného sektora klesol o 1,3-percentuálneho bodu na 5,3 %. V rámci medzikvartálneho porovnania v poslednom štvrťroku sa vklady znížili o 0,6 %. Najviac k tomu prispeli nefinančné spoločnosti, ktorých vklady sa prepadli o takmer 6 % a v samotnom decembri o 4,1 %. Keďže išlo o priemyselnú výrobu, mohlo by to podľa národnej banky naznačovať spomalenie ekonomickej aktivity koncom roka.

slovakia

left justify in out

Domácnosti v poslednom mesiaci zrýchlili akumuláciu vkladov. Za celý štvrťrok sa však mierne spomalilo tempo rastu vkladov z 2 % v treťom kvartáli na 1,7 % v poslednom kvartáli. To by mohlo podľa NBS indikovať pokračovanie rastu súkromnej spotreby.

Úvery súkromnému sektoru zaznamenali najvyššiu dynamiku od krízy. V decembri vzrástli medzimesačne o 1,3 %, medziročná dynamika sa zvýšila o jeden percentuálny bod na 9,7 %. V decembri dosiahol rast úverov súkromnému sektoru najvyššiu medzimesačnú dynamiku v poslednom štvrťroku 2016. Napriek tomu sa medzikvartálna dynamika mierne spomalila z 3,2 % v treťom štvrťroku na 2,9 % v poslednom štvrťroku.

Priaznivý vývoj bol najmä v sektore nefinančných spoločností. Rast úverov sa mierne zrýchlil a základ tvorili predovšetkým dlhodobé úvery. Mohlo by to podľa NBS naznačovať pozitívny vývoj investícií koncom vlaňajška.

V decembri sa nepatrne spomalil medzimesačný rast úverov domácnostiam. Rovnako sa mierne spomalila medzikvartálna dynamika z 3,4 % v treťom kvartáli na 3 % v poslednom kvartáli. Celé spomalenie spôsobil napriek klesajúcim, hoci stále vysokým, úrokovým sadzbám nižší záujem o úvery na spotrebu. Dopyt po úveroch na nehnuteľnosti zostal naďalej vysoký. Ten je podporovaný nízkymi sadzbami a zlepšujúcou sa situáciou na trhu práce.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies