Vklady obyvateľstva by mali mierne rásť aj tento rok

NETKY.SK • 12 Január 2014, 11:25 • 2 min
Vklady obyvateľstva by mali mierne rásť aj tento rok

BRATISLAVA - Stav vkladov obyvateľstva v bankách by mohol v roku 2014 atakovať hranicu 26 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Výška úrokových sadzieb bude pravdepodobne aj v tomto roku nahrávať skôr rastu úverov ako vkladom. "Vklady obyvateľstva by však napriek tomu mali mierne rásť najmä v dôsledku nižšej inflácie a z toho vyplývajúceho rýchlejšieho rastu reálnych miezd a mierneho poklesu nezamestnanosti," povedal hlavný ekonóm Tatra banky Róbert Prega. V oblasti depozitných produktov Sberbank očakáva aj naďalej mierny rast, ktorý je podľa nich spojený najmä so zvýšeným záujmom ľudí si sporiť si a odkladať peniaze na horšie časy.

Aj analytik VÚB banky Andrej Arady si myslí, že menová politika je momentálne nastavená tak, aby motivovala skôr míňať ako šetriť. "Zásadnú zmenu v miere úspor však neočakávame. Skôr sa medzi slovenskými domácnosťami dá očakávať, že budú ďalej presúvať svoje úspory do investícii, ktoré sú výnosovo atraktívnejšie," povedal Arady. Analytička Poštovej banky Eva Sadovská si myslí, že Slováci zostanú vzhľadom na ekonomický vývoj aj naďalej opatrní a teda si aj naďalej budú vytvárať úspory, najčastejšie v bankách. "Stav vkladov obyvateľstva v bankách by tak mohol v roku 2014 atakovať hranicu 26 mld. eur," domnieva sa Sadovská. 

Slovenská sporiteľňa očakáva mierne zrýchlenie rastu vkladov obyvateľstva, ktoré by mohli vzrásť asi o 4 až 5 %. "Predpokladám, že bežným účtom sa bude opäť dariť lepšie ako termínovaným vkladom," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Sberbank predpokladá, že v tomto roku ešte úrokové sadzby nezačnú stúpať, a preto sa dá očakávať, že úročenie vkladov v bankách ostane na súčasnej nízkej úrovni. "Zvyšovanie úrokových sadzieb na niektorých druhoch termínovaných vkladov bude tak skôr výnimkou," povedal hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto. 

Nižšie úrokové sadzby podľa hlavného ekonóma ČSOB Mareka Gábriša zrejme prinútili slovenské domácnosti viac prehodnocovať, kam s úsporami, a či majú sporiť, alebo začať míňať či investovať. Už v roku 2013 dynamika rastu vkladov domácností podľa neho v porovnaní s rokom 2012 spomalila zhruba na polovicu. "V roku 2014 preto môže byť to tempo podobné, možno medzi 2,5 až 3,5 %. A tiež sa objavili signály presunu napríklad na termínované vklady, ktoré majú o čosi vyšší výnos. Záujem môže byť nasmerovaný napríklad na alternatívne formy investovania ako sú fondy a podobne," dodal Gábriš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies