Vizitky prezidentských kandidátov FIFA, Hayatou: Čaká na nás historická chvíľa, v piatok sa rozhodne

NETKY.SK • 25 Február 2016, 12:43 • 2 min
Vizitky prezidentských kandidátov FIFA,  Hayatou: Čaká na nás historická chvíľa, v piatok sa rozhodne

ZÜRICH - Piatkový mimoriadny kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na Hallenstadione vo švajčiarskom Zürichu má vo svojej agende tucet bodov.

slovakia

left justify in out

Ten najdôležitejší príde na rad ako predposledný jedenásty - voľba nového, v poradí deviateho prezidenta riadiacej organizácie svetového futbalu. O najprominentnejší post v tomto odvetví sa uchádza kvinteto kandidátov: švajčiarsko-taliansky generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA) Gianni Infantino, bahrajnský šejk a šéf Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC) Salman Bin Ibrahim Al Chalífa, jordánsky princ Ali bin Al-Husejn, Francúz Jérome Champagne a Tokyo Sexwale z Juhoafrickej republiky. Víťazstvo niekoho iného než jedného z prvých dvoch menovaných bude prekvapením. Iba Infantino a Salman totiž zbierali početné verejné prísľuby ich podpory.

Štyridsaťpäťročný Infantino sa spolieha na deklarovanú priazeň kompletnej UEFA aj Futbalovej únie Strednej Ameriky (UNCAF). Podľa vlastných slov ráta aj s väčšinou delegátov Africkej futbalovej konfederácie (CAF) a všetkých Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL). Tá však o svojej preferencii rozhodne až vo štvrtok, teda v deň, keď budú všetci kandidáti na poslednom predvolebnom formálnom stretnutí s hlasujúcimi presviedčať zástupcov Oceánskej futbalovej konfederácie (OFC). O päť rokov starší Salman má oficiálne vyjadrenú podporu od výkonných výborov AFC a CAF.

Na volebnom akte sa nezúčastnia Kuvajt ani Indonézia. Tieto dve krajiny majú pozastavené členstvo pre porušenie pravidiel brániacich vládnym zásahom do nezávislosti odvetvia, ich prípadmi sa bude zaoberať až nasledujúci riadny kongres FIFA 13. mája v Mexico City. Na základe rozhodnutia exekutívy je jasné, že na úspech v prvom kole treba 138 hlasov. V každom z nasledujúcich kôl sa prezidentom stane uchádzač s minimálne jednoduchou väčšinou - aspoň 104 hlasmi.

Predčasné voľby vypísali po tom, ako Sepp Blatter len pár dní po svojom znovuzvolení v máji minulého kalendárneho roka pod tlakom vyšetrovania švajčiarskej a americkej federálnej prokuratúry ohlásil rezignáciu. Švajčiara stojaceho na čele FIFA od roku 1998 suspendovali 8. októbra 2015, 21. decembra dostal trest na osem rokov. Ten odvolacia komisia FIFA v stredu stiahla na šesť rokov. Rovnaký osud postihol tiež lídra UEFA Michela Platiniho, ktorého dovtedy videli ako najpravdepodobnejšieho Blatterovho nástupcu. Ani jeden z momentálnych favoritov však nemôže hovoriť o nulovom spojení s dištancovanou dvojicou. Salman v spomenutých predchádzajúcich riadnych voľbách stál za Blatterom. Infantino je dlhoročná pravá ruka Platiniho a počas kampane priznal, že stále načúva niekdajšiemu francúzskemu reprezentantovi.

Napriek tomu však najdôležitejšou úlohou novej hlavy FIFA bude previesť korupčnými škandálmi otrasenú organizáciu reformami. Výkonný výbor jednomyseľne odporučil piatkovému kongresu, aby ich prijal v plnom znení. Bahrajnský šejk a generálny sekretár UEFA chcú obrat k lepšiemu dosiahnuť iným spôsobom. Infantino sa chystá prilákať nových sponzorov, zvýšiť príjmy FIFA a peniazmi následne dotovať členské krajiny celosvetového orgánu aj kontinentálne konfederácie na rozvoj či organizovanie mládežníckych turnajov. "Ak ide o čísla, verte mi," ubezpečil. Naopak, Salman si myslí, že tento plán do troch rokov privedie FIFA k bankrotu. Presadzuje obmedzenie výkonnej moci prezidenta a dotoval by iba krajiny, čo to naozaj potrebujú.

"Čaká na nás historická chvíľa. Prichádza v kľúčovom čase, keď tvrdo pracujeme na obnovení dôveryhodnosti a stability po turbulentnom období. Na kongrese členské asociácie zvolia nového prezidenta, čím otvoria novú éru FIFA a nasmerujú budúcnosť svetového futbalu. Vďaka skvelej robote reformného výboru sa bude hlasovať aj o kľúčových bodoch na zlepšenie vedenia, transparentnosti a kultúrnosti. Zmeny stanov odsúhlasené exekutívou v decembri naštartujú proces opätovného budovania FIFA ako modernej profesionálnej športovej organizácie, ktorá si zaslúži dôveru. Dúfam, že všetky kontinentálne i národné orgány odsúhlasia reformy, čím ukážeme, že sme sa poučili z minulosti a pristupujeme k nevyhnutným krokom. Na tomto mimoriadnom kongrese máme šancu zachovať sa ako tím a položiť základy novej cesty vpred, aby sme sa potom mohli sústrediť už len na futbal,” pozval delegátov zastupujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie Issa Hayatou.

Prehľad prezidentov FIFA:
1. Robert Guérin (Fr.) 22. mája 1904 - 4. júna 1906
2. Daniel Burley Woolfall (V. Brit.) 4. júna 1906 - 24. októbra 1918
3. Juel Rimet (Fr.) 1921 - 1954
4. Rodolphe Seeldrayers (Belg.) 1954 - 7. október 1955
5. Arthur Drewry (V. Brit.) 1955 - 25. marec 1961
6. Stanley Rous (V. Brit.) 1961 - 8. máj 1974
7. Joao Havelange (Braz.) 8. máj 1974 - 8. jún 1998
8. Sepp Blatter (Švaj.) 8. jún 1998 - suspendovaný 8. októbra 2015, 21. decembra 2015 dostal dištanc na 8 rokov, 24. februára 2016 skrátený na 6 rokov
Zastupujúci - Issa Hayatou (Kam.) 9. október 2015 - 26. február 2016
9. ??? 26. február 2016 -


Vizitka odchádzajúceho prezidenta FIFA:
Sepp Blatter (Švajčiarsko)
Dátum a miesto narodenia: 10. marca 1936 vo Vispe, 79 rokov
Vzdelanie: obchod a ekonómia na univerzite v Lausanne
Súčasná pozícia: suspendovaný prezident FIFA, od 8. októbra 2015
Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Švajčiarskeho zväzu ľadového hokeja (SEHV), riaditeľ športového oddelenia Longines, podieľal sa na organizácii OH 1972 a 1976, technický riaditeľ FIFA (1975 - 1981), generálny sekretár FIFA (1981 - 1998), prezident FIFA (1998 - 8. október 2015), člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV)
Zaujímavosť: čelí trestnému stíhaniu zo strany švajčiarskeho generálneho prokurátora Michaela Laubera za zlé hospodárenie a použitie finančných prostriedkov FIFA na nesprávny účel, prípad sa týka tiež jeho podpisov na zmluvách, ktoré zapríčinili podhodnotený predaj vysielacích práv na MS 2010 a 2014 do Karibiku bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi

 

Vizitky piatich uchádzačov v predčasných prezidentských voľbách Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA):

Gianni Infantino (Švajčiarsko/Taliansko)
Dátum a miesto narodenia: 23. marca 1970 v Brigu, 45 rokov
Vzdelanie: právo na univerzite vo Fribourgu
Súčasná pozícia: generálny sekretár Európskej futbalovej únie (UEFA), od októbra 2009
Predchádzajúce pozície: generálny sekretár Medzinárodného centra športových štúdií (CIES) na univerzite v Neuchateli, poradca futbalových organizácií v Taliansku, Španielsku a Švajčiarsku, od roku 2000 vystriedal niekoľko postov v UEFA
Zaujímavosť: ovláda taliančinu, francúzštinu, nemčinu, angličtinu i španielčinu
Známa očakávaná podpora: Európa (deklarovaná UEFA), väčšina Afriky (podľa jeho slov), Južná Amerika (podľa jeho slov), Stredná Amerika (deklarovaná)
Vybrané programové body: prilákanie nových sponzorov, zvýšenie príjmov FIFA, dotácie členom FIFA a kontinentálnym organizáciám na rozvoj či organizovanie mládežníckych turnajov, rozšírenie počtu účastníkov MS na 40, multinárodné usporiadanie MS

šejk Salman Bin Ibrahim Al Chalífa (Bahrajn)
Dátum a miesto narodenia: 2. novembra 1965 v Riffe, 50 rokov
Vzdelanie: anglická literatúra a história na univerzite v Bahrajne
Súčasná pozícia: prezident Ázijskej futbalovej konfederácie (AFC), od 2. mája 2013
Predchádzajúce pozície: prezident Bahrajnskej futbalovej asociácie (BFA), šéf disciplinárnej komisie AFC, námestník šéfa disciplinárnej komisie FIFA
Zaujímavosť: člen bahrajnskej kráľovskej rodiny
Známa očakávaná podpora: Ázia, Afrika (deklarovaná výkonnými výbormi)
Vybrané programové body: obmedzenie výkonnej moci prezidenta, dotácie iba krajinám, ktoré to najviac potrebujú, rozhodnutie o hostiteľovi MS 2026 až v roku 2020


princ Ali bin Al-Husejn (Jordánsko)
Dátum a miesto narodenia: 23. decembra 1975 v Ammáne, 40 rokov
Vzdelanie: Kráľovská vojenská akadémia v Sandhurste (V. Brit.), univerzita v Princetone (USA)
Súčasné pozície: prezident Jordánskej futbalovej asociácie (JFA), zakladateľ a prezident Západoázijskej futbalovej federácie (WAFF)
Predchádzajúce pozície: viceprezident FIFA, člen výkonných výborov FIFA a AFC
Zaujímavosť: člen jordánskej kráľovskej rodiny
Známa očakávaná podpora: Jordánsko, Irak (deklarovaná), krajiny v Afrike a Karibiku (podľa jeho slov)

Jérome Champagne (Francúzsko) 
Dátum a miesto narodenia: 15. júna 1958 v Paríži, 57 rokov
Vzdelanie: Parížsky inštitút politických štúdií, Národný inštitút orientálnych jazykov a civilizácií v Paríži
Súčasné pozície: poradca Palestínskej futbalovej federácie (PFA), Palestínskeho olympijského výboru (POC), Kosovskej futbalovej federácie (FFK), Futbalovej federácie Severocyperskej tureckej republiky (KTFF), konžského klubu TP Mazembe
Predchádzajúce pozície: diplomat (1983 - 1998), prispievateľ magazínu France Football, diplomatický poradca organizačného výboru MS 1998, medzinárodný poradca prezidenta FIFA (1999 - 2002), námestník generálneho sekretára FIFA (2002 - 2005), delegát prezidenta FIFA (2005 - 2007), riaditeľ medzinárodných vzťahov FIFA (2007 - 2010), futbalový komisár Svetového festivalu Čiernych umení v Dakare (2010)
Zaujímavosť: kandidoval aj v predchádzajúcich voľbách, ale odstúpil pre nedostatočnú podporu
Vybraný programový bod: automatické pridelenie MS 2022 Spojeným štátom americkým, pokiaľ o ne príde Katar v dôsledku dokázania korupcie

Tokyo Sexwale (Juhoafrická republika)
Dátum a miesto narodenia: 5. marca 1953 v Sowete, 62 rokov
Vzdelanie: certifikát z obchodných štúdií na Univerzite Botswany, Lesotha a Swazijska
Súčasná pozícia: magnát baníckeho priemyslu v JAR
Predchádzajúce pozície: premiér provincie Guateng (7. mája 1994 - 19. januára 1998), minister výstavby a mestského rozvoja JAR (10. mája 2009 - 9. júla 2013)
Zaujímavosť: bojovník proti apartheidu, pobyt vo väznici Robben Island spoločne s Nelsonom Mandelom 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies