Vízia pre školstvo je dôležitá vtedy, ak je politická vôľa na investície

NETKY.SK • 18 November 2016, 13:31 • 2 min
Vízia pre školstvo je dôležitá vtedy, ak je politická vôľa na investície

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov vníma tvorbu vízie pre školstvo ako dôležitú a zmysluplnú len vtedy, ak existuje politická vôľa poskytnúť potrebné investície a jej súčasťou sú efektívne nástroje na kontrolu. Komora sa obáva, že bez dostatočných garancií na investície môže predložená vízia skončiť ako projekt Milénium z roku 2000 či Správa o stave školstva na Slovensku a o systémových krokoch na podporu jeho ďalšieho rozvoja z roku 2013. Agentúru SITA o tom informoval prezident Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman s tým, že v návrhu cieľov Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania komore chýba rozpracovanie systému kontroly toho, ako víziu uskutočnia a ako investície použijú.

slovakia

left justify in out

Komora učiteľov zároveň predložila návrh opatrení, ktoré sú podľa nej nevyhnutným predpokladom na úspešnú reformu školstva. Opatrenia treba podľa učiteľov uskutočniť už do roku 2020. Učitelia napríklad žiadajú vládu zabezpečiť finančné krytie skvalitnenia vzdelávania tak, aby podiel z HDP na školstvo bol do konca volebného obdobia na úrovni najmenej šesť percent. Žiadajú tiež vyrovnať rozdiely vo vybavenosti škôl modernou technológiou a didaktickými pomôckami.

 

Učitelia chcú tiež garanciu spravodlivého a transparentného systému financovania školstva a žiadajú do konca roka 2017 zjednotiť a presunúť kompetencie v oblasti riadenia a financovania verejných škôl a školských zariadení výlučne do pôsobnosti ministerstva školstva. V súlade s Deklaráciou na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku a tiež odporúčaniami OECD žiada komora zabezpečiť aj nárast platov pedagogických a odborných zamestnancov tak, aby ich priemerný plat do konca roka 2020 dosahoval minimálne 80 percent platov iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov v národnom hospodárstve.


Učitelia tiež upozorňujú na to, že štát by mal odstrániť diskrimináciu v súvislosti s rastom platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov vzhľadom na vek. Požadujú pritom jednotné ročné zvýšenie o dve percentá, a to po prvom roku praxe, až do veku odchodu do dôchodku. V súčasnosti sa prvých 16 rokov zvyšuje plat každoročne o jedno percento a ďalších šestnásť rokov o 0,5 percenta, až do odpracovania 32 rokov, čiže maximálny nárast predstavuje 24 percent.

 

Crmoman pre porovnanie uvádza, že príslušníci policajného zboru poberajú po 32 rokoch praxe prídavok 67,1 percenta. Ďalším navrhovaným opatrením komory učiteľov je zvýšenie mzdového normatívu tak, aby bol nad rámec tabuľkových platov. Riaditeľ by tak mal možnosť odmeniť úspešných a aktívnych zamestnancov. Komora ďalej žiada zabezpečiť financovanie zvyšovania kapacít materských škôl tak, aby každé dieťa od troch rokov malo možnosť vzdelávať sa, ak o to rodina prejaví záujem. Štát by tiež mal vyhovieť každej žiadosti o špeciálnych pedagógov, psychológov či asistentov učiteľov pre deti so špeciálnymi potrebami. Komora tiež chce zrušiť právo veta zriaďovateľa pri voľbe riaditeľa školy.


Ministerstvo školstva predložilo na odbornú diskusiu ciele Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania, ktoré sa týkajú regionálneho školstva aj vysokých škôl. Cieľom je predstaviť odbornej verejnosti základný rámec pripravovaných zmien v oblasti výchovy a vzdelávania, začať odbornú diskusiu a získať spätnú väzbu vo forme konkrétnych podnetov. Tím poradcov ministra školstva ponúkol na odbornú diskusiu ciele, ktoré rámcujú novú podobu vzdelávania do budúcna. Návrhy opatrení na dosiahnutie predstavených cieľov rozpracujú až na základe spätnej väzby z konzultačného procesu. Rezort školstva predpokladá, že národný program predložia na rokovanie vlády a následne do NR SR v prvom štvrťroku budúceho roku.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies