Viva Musica! festival prináša Piano Gala: Na svoje si prídu aj priaznivci filmu

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 9:36 • 2 min
Viva Musica! festival prináša Piano Gala: Na svoje si prídu aj priaznivci filmu

BRATISLAVA - To najlepšie z klasickej hudby na netradičných miestach, v netradičných kontextoch, v podaní špičkových umelcov ponúka 13. ročník Viva Musica! festivalu, ktorý sa v Bratislave koná do 26. augusta.

slovakia

left justify in out

Mestský hudobný festival, ktorý ponúka klasiku inak, pokračuje veľkolepým koncertom Piano Gala v podaní virtuózov slovenského klavírneho umenia. Osem klaviristov - Ladislav Fančovič, Daniel Buranovský, František Jánoška, Jakub Čižmarovič, Matej Arendárik, Peter Pažický, Martin Chudada, Jordana Palovičová sa predvedie pri štyroch klavírnych krídlach v piatok 14. júla v Starej tržnici. Okrem sólových skladieb tam zaznejú aj diela v úprave pre 16 rúk ako napríklad Ravelovo Bolero.

 

Po piatich rokoch sa na festival vráti moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s projektom Slovenské spevy v spolupráci so slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet. Projekt tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Bittovú upravil hudobný skladateľ Vladimír Godár, s ktorým Bittová spolupracuje už dlhé roky. "Výber piesní je veľmi pestrý ako po náladovej, tak po rozsahovej stránke, v diele sa spája živelnosť ľudovej hudby s nevšedným interpretačným podaním Ivy Bittovej a sláčikového kvarteta. Upravené verzie piesní vyšli v roku 2016 aj na rovnomennom CD albume," avizuje organizátor koncertu, na ktorom 21. júla vo Veľkom evanjelickom kostole zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa.

 

Aj filmovým priaznivcom je určený projekt Zem spieva, ktorý 4. augusta v Istropolise uvedie slávnu filmovú poému Karola Plicku v sprievode symfonického orchestra. Film Zem spieva je prvým slovenským celovečerným zvukovým filmom, ktorý vznikol v roku 1933 na podnet Matice slovenskej za priamej podpory vtedajšieho prezidenta republiky Tomáša Garrigua Masaryka. "Údajne zafinancoval kameru pre Karola Plicku, vďaka ktorej mohol vycestovať do hlbokého Slovenska, kde točil folklór v jeho absolútne nedotknutej forme," uviedol Matej Drlička, riaditeľ Viva Musica! festivalu. Približne hodinový dokument zachytáva slovenské ľudové zvyky, ako sa odrážali v piesňach a tancoch, v obyčajach, v detských popevkoch i v hrách.

 

Viva Musica! ponúka počas celého leta celkovo 150 koncertov, 141 z nich sú bezplatné. Festival aj tento rok pokračuje s projektom Hudba v sade (všade). V Sade Janka Kráľa sú štyri koncertné pódia, na ktorých sa počas komorných open-air koncertov predstaví vyše tridsiatka sólistov a súborov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona