Vitteková: Miernejšie podmienky bezúhonnosti zdravotníkov

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 13:42 • 2 min
Vitteková: Miernejšie podmienky bezúhonnosti zdravotníkov

BRATISLAVA – Bezúhonnosť zdravotníckych zamestnancov by sa mala posudzovať miernejšie. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslankyne Smeru-SD Anny Vittekovej, ktorý predložila k novele Trestného zákona. Ústavnoprávny výbor jej návrh schválil a odporučil parlamentu novelu ako celok schváliť.

slovakia

left justify in out

Za bezúhonných sa podľa Vittekovej návrhu budú považovať zdravotnícki pracovníci v prípadoch, ak neboli právoplatne odsúdení za obzvlášť závažný trestný čin, trestný čin proti ľudskej dôstojnosti, trestný čin v súvislosti s detskou pornografiou, obchodovania s ľuďmi alebo zverenia dieťaťa do moci iného. Rovnako sa k výkonu zdravotníckeho povolania nedostanú odsúdení za trestný čin prijímania úplatku, podplácania alebo nepriamej korupcie, respektíve úmyselný trestný čin spáchaný v súvislosti s výkonom zdravotníckeho povolania. "Úprava navrhovaná vo vládnom návrhu zákona, ktorá obsahuje aj nedbanlivostné trestné činy v súvislosti s výkonom zdravotníckeho povolania a akékoľvek úmyselné
trestné činy, je neprimerane prísna a vzhľadom k riadnemu výkonu zdravotníckeho povolania neúčelná," argumentovala Vitteková. Ak zmenu schváli parlament, účinnosť by mala nadobudnúť 1. júla.

Novela Trestného zákona zároveň dáva možnosť druhej šance na slušný život ľuďom, ktorých pristihnú s drogou pre vlastnú potrebu. Trestné sadzby za drogové delikty sa paušálne nemenia smerom nadol, ministerstvo spravodlivosti navrhlo znížiť len dolnú hranicu možného potrestania za trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nim. Minimálny trest za takýto delikt by už nebol štyri, ale len tri roky väzenia. Táto zmena by totiž umožnila odsúdenému úplne sa vyhnúť väzeniu. Ak trest odňatia slobody neprevyšuje tri roky, súd môže jeho výkon podmienečne odložiť a nariadiť probačný dohľad. V takýchto prípadoch často ide o mladých ľudí, kde stačí len nepatrná odchýlka v skutkových okolnostiach, a namiesto podmienečného odsúdenia musia ísť na dlhé roky do väzenia.

Katalóg trestných činov extrémizmu sa má rozšíriť o trestný čin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Zmenou Trestného poriadku by zas mala vzniknúť možnosť použiť v prípadoch extrémizmu informačno-technické prostriedky - konkrétne odpočúvania a záznamu telekomunikačnej prevádzky, ako aj agenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies