Víťazstvo Kisku je znakom toho, že ľudia sa utiekajú k nepolitikom

NETKY.SK • 30 Marec 2014, 08:27 • 2 min
Víťazstvo Kisku je znakom toho, že ľudia sa utiekajú k nepolitikom

BRATISLAVA - Víťazstvo Andreja Kisku v prezidentských voľbách je odmietnutím doterajšej "politickej" politiky a príklonu k "nepolitickej" politike.

slovakia

left justify in out

Tak zhodnotil druhé kolo volieb politológ Ján Baránek. Približne dvadsaťpercentný rozdiel medzi kandidátmi Kiskom a Robertom Ficom pritom neočakával ani on sám. "Je to niečo nové," podotkol Baránek pre TASR.
      

Pripomenul prezidentské voľby spred piatich rokov, keď kandidovala oveľa známejšia politička a osobnosť Iveta Radičová. Napriek tomu však prehrala súboj s Ivanom Gašparovičom. Teraz prišiel podstatne menej známy Kiska a vyhral s obrovským rozdielom. "To nie je len znak toho, že Smer-SD alebo Robert Fico prehral, je to príznak toho, že v spoločnosti sa niečo deje," opísal Baránek.
      

Prvým znakom takéhoto konania ľudí boli podľa jeho slov už voľby do VÚC v Banskobystrickom kraji. "Bola to predzvesť nepolitickej politiky, ku ktorej sa utiekajú ľudia," doplnil. Dôvodom môže byť podľa jeho slov ich znechutenie z doterajších politikov, ktorí im neposkytujú alternatívu. Preto volia aj nepolitikov, ktorí preskočia všetky úrovne politiky a idú rovno na najvyššiu funkciu v štáte. "Pripisujem to efektu odmietnutia doterajšej politickej politiky a príklonu k nepolitickej politike, čo ja osobne vyhodnocujem ako riskantné, ale ľudia sa tak rozhodli," skonštatoval Baránek.
      

V prípade porazeného Fica a súčasnej vlády strany Smer-SD vidí politológ tri možné scenáre ďalšieho vývoja. Prvým je to, že sa strana rozhodne vytvoriť novú vládu. Prípadne pôjde až cestou predčasných volieb, pretože časť strany Smer-SD môže aktuálnu situáciu vyhodnotiť tak, že popularita strany je neudržateľná a bude chcieť predĺžiť mandát sociálnych demokratov o ďalšie štyri roky. "Tretia alternatíva je, že Fico dovládne do roku 2016," odhadol Baránek. Dnes sa však podľa jeho slov nedá povedať, ktorá z alternatív naozaj nastane.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona