Víťazstvo Donalda Trumpa spôsobilo oslabenie českej koruny

NETKY.SK • 11 November 2016, 16:20 • 2 min
Víťazstvo Donalda Trumpa spôsobilo oslabenie českej koruny

PRAHA - Česká koruna sa v dnes ráno odpútala od hranice kurzového záväzku a jej kurz krátkodobo oslabil až na 27,1 CZK/EUR. Koruna tak bola voči euru najslabšia od leta, keď došlo k hlasovaniu o brexite. Tentoraz stojí za poklesom výsledok volieb v Spojených štátoch a zápisnica zo zasadania bankovej rady Českej národnej banky (ČNB). Informoval o tom portál ihned.cz.

slovakia

left justify in out

"Podobné pohyby zaznamenávajú aj ostatné regionálne meny - zlotý a forint prudko strácajú už od včerajška. Niektorí investori totiž opúšťajú svoje pozície na rozvíjajúcich sa trhoch, čo sa prejavuje aj výpredajom dlhopisov," hovorí analytik Marek Dřímal z Komerčnej banky. Podľa neho však za týmto výkyvom zrejme stojí aj zverejnený zápis z rokovania bankovej rady ČNB.

 

Banková rada vidí najväčšiu neistotu v predĺžení uvoľnenej menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Tá by tak pokračovaním nalievania eur do ekonomiky mohla čeliť neistote, ktorá vznikla po zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta. Jeho zvolenie znamená neistotu pre medzinárodný obchod aj investície. Niektorí investori tak podľa Dřímala vyvodzujú, že by na tento scenár reagovala ČNB predĺžením kurzového záväzku.

 

Zo správy o inflácii, ktorú ČNB tiež zverejnila dnes, možno však vyčítať, že centrálna banka odhaduje, že sa kurz koruny k euru bude o rok pohybovať okolo 26 CZK/EUR. Ku koncu roka by kurz mohol posilniť aj pod 26 CZK/EUR. To by znamenalo nárast kurzu o takmer 4 %. Hovorkyňa ČNB Denisa Všetíčková však upozorňuje, že správa sa vzťahuje k informáciám dostupným do 21. októbra.

 

Vtedy sa očakávalo, že víťazkou volieb v USA sa stane Hillary Clintonová. Rovnako ako očakávané zvýšenie úrokových sadzieb v Spojených štátoch pôsobili na oslabovanie eura k doláru aj preferenčné hlasy, ktoré hovorili v prospech Clintonovej.

 

Banková rada ČNB považuje za najpravdepodobnejší termín ukončenia intervencií polovicu budúceho roka. V tom čase by už inflácia v Česku mala dosahovať 2-% cieľ centrálnej banky. Nízky rast cenovej hladiny hroziacej dokonca prerásť v defláciu bol hlavným dôvodom, prečo ČNB v novembri 2013 začala brániť domácej mene v posilnení pod hranicu 27 CZK/EUR. Od tej doby ČNB z tohto dôvodu nakúpila eurá za zhruba 800 miliárd CZK (29,60 miliardy eur).

 

Guvernér ČNB Jiří Rusnok nechce prezradiť, ako sa ukončenie intervencií uskutoční. ČNB však opakovane vyhlásila, že uprednostňuje jednorazové opustenie kurzového záväzku. Zároveň uviedla, že bude pripravená sa na trh kedykoľvek vrátiť a zamedziť príliš výrazným výkyvom kurzu koruny.

 

"Je zrejmé, že jednotky percent nie sú niečím, čo by nás malo vzrušovať. Ak by nastal nejaký zásadný pohyb v desiatkach percent, tak na to budeme určite reagovať. Tento extrém však nepredpokladám. V prípade jednotiek percent budeme o jemnom ladení rozhodovať podľa momentálnej situácie," naznačil Rusnok postup centrálnej banky.

 

Väčšina ekonómov a analytikov očakáva, že koruna po opustení kurzového záväzku posilní. Odhady ohľadne toho, o koľko bude česká mena silnejšia, sa však rôznia. Napríklad analýza spoločnosti Cyrrus počíta s tým, že koruna po takzvanom "exite" skokovo posilní na úroveň 25,5 až 26 CZK/EUR. V prvých chvíľach po rozhodnutí ČNB by mohla kolísať medzi 25 až 27 CZK/EUR. V horizonte niekoľkých týždňov po opustení intervencií sa podľa analytikov spoločnosti Cyrrus koruna dostane do pásma 25 až 25,5 CZK/EUR.

(1 EUR = 27,022 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies