Víťazom VC Austrálie Button: "Najväčším problémom bol safety car"

NETKY.SK • 19 Marec 2012, 08:06 • 2 min
Víťazom VC Austrálie Button: "Najväčším problémom bol safety car"

Víťazom VC Austrálie Button: "Najväčším problémom bol safety car"

slovakia

left justify in out

Víťazom otváracieho podujatia motoristického seriálu F1 sa na Veľkej cene Austrálie stal jazdec stajne McLaren Jenson Button. Britský pretekár zvíťazil v Albert Parku pred obhajcom titulu Sebastianom Vettelom z Red Bullu, kým vydarený víkend monopostov McLarenu zvýraznil Buttonov tímový kolega Lewis Hamilton, ktorý preťal cieľovú čiaru ako tretí. 
      Brit dosiahol svoje víťazstvo po výbornom štarte, keď sa z druhej pozície prepracoval na čelo a líderskú pozíciu už do konca pretekov neopustil. Celkovo v Austrálii vyhral tretíkrát aj napriek tomu, že v tretej tretine pretekov musel úradovať safety car a rozdiely medzi jazdcami sa 17 kôl pred koncom zmazali.
      Preteky sa začali bez jazdcov HRT, ktorí sa nezmestili do 107-percentného časového pravidla. Po vydarenom štarte sa Button odpútal čoraz viac od Hamiltona, s ktorým zase nedokázal držať krok tretí Michael Schumacher. Sľubný úvod do ročníka pre 7-násobného majstra sveta zmarila prevodovka, pre ktorú musel v 10. kole preteky vzdať. ôJe to divné, pretože sme s prevodovkou počas testovania žiadne problémy nemali. Ale tieto autá sú prototypy, takže 100-percentnú spoľahlivosť nikdy nedosiahnu," konštatoval Schumacher. Kým Button si v pohode strážil vedúcu pozíciu, Vettel sa usadil na treťom mieste a i keď išiel v tempe McLarenov, dvojici sa nevedel priblížiť. Ani výmeny pneumatík na poradí nič nezmenili. Po polovici pretekov viedol Button stále o viac než 10 sekúnd, no nečakane musel na trať safety car, keď Vitalij Petrov havaroval na neprehľadnom úseku a jeho voz museli z cesty odstrániť. "Najväčším problémom bola prítomnosť safety caru na ceste. Keď ho vidíte a je šesť hodín poobede, nie je jednoduché udržať pneumatiky na vyhovujúcej teplote. Bolo to naozaj na hrane, ale nejako som to dokázal," komentoval víťaz pretekov. Kľúčová pre konečné poradie bola v tejto sekvencii zastávka v boxoch, po ktorej sa Vettel dostal pred Hamiltona. Monoposty sa po bezpečnostnej prestávke dostali k sebe, po tom, ako strieborné auto opustilo okruh v 42. kole však Buttona ostatní nedokázali stíhať a jazdec McLarenu s prehľadom vyhral. "Bol to neskutočný deň. Auto fungovalo fantasticky. Začať sezónu v sile je veľmi dôležité pre náš tím. Posledné dva roky boli nepríjmené v prvých pretekoch. Víťazstvo nás stavia do dobrej pozície pred pokračovaním," priznal spokojnosť s nedeľňajším predstavením Button. Úradujúci majster sveta sa nečertil po "iba" druhom mieste a uznal kvality svojho jazdeckého kolegu. "Mal som pocit, že po safety car by som mohol zaútočiť na triumf. No dve zákruty a Jenson bol preč. Bol na mňa príliš rýchly a dnes nezdolateľný. Máme za sebou náročný deň, ale za druhé miesto je dosť bodov a musíme mať hlavu hore," reagoval Vettel.  
      Dvojfarebné obsadenie prvých štyroch miest dokreslil na 4. mieste Mark Webber z Red Bullu, svetlým prekvapením bolo odvážne predstavenie Kamuia Kobajašiho, ktorý so svojím Sauberom skončil na 6. mieste. Značne lepšie než v kvalifikácii jazdil Fernando Alonso, ktorý si odniesol z Melbourne 5. miesto, kým Kimi Räikkönen pri návrate do sveta "efjednotky" po dvojročnej odmlke skončil na 7. mieste. Smolu mal Pastor Maldonado, ktorý jazdil v pretekoch na bodových miestach, no o body prišiel v poslednom kole, keď nezvládol riadenie a mohli ho tak klasifikovať iba na 13. mieste. 
      
      výsledky:
      VC Austrálie (58 kôl po 5,303 km, celkovo 307,574 km):
      1. Jenson Button (Brit./McLaren Mercedes) 1:34:09,565 h, 2. Sebastian Vettel (Nem./Red Bull) +2,139 s, 3. Lewis Hamilton (Brit./McLaren Mercedes) +4,075; 4. Mark Webber (Aus./Red Bull) +4,547; 5. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +21,565; 6. Kamui Kobajaši (Jap./Sauber) +36,766; 7. Kimi Räikkönen (Fín./Lotus) +38,014; 8. Sergio Perez (Mex./Sauber) +39,458; 9. Daniel Ricciardo (Aus./Toro Rosso) +39,556; 10. Paul di Resta (V. Brit./Force India) +39,737; 11. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso) +39,848; 12. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +57,642, 13. Pastor Maldonado (Kol./Williams) +1 kolo, 14. Timo Glock (Nem./Marussia) +1 kolo, 15. Charles Pic (Fr./Marussia) +5 kôl, 16. Bruno Senna (Br./Williams) + 6 kôl

      nedokončili: Felipe Massa (Br./Ferrari), Heikki Kovalainen (Fín./Caterham), Vitalij Petrov (Rus./Caterham), Michael Schumacher (Nem./Mercedes), Romain Grosjean (Fr./Lotus), Nico Hülkenberg (Nem./Force India).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies