Víťazom súťaže World Press Photo 2014 sa stal dánsky fotograf Mads Nissen

NETKY.SK • 12 Február 2015, 14:22 • 2 min
Víťazom súťaže World Press Photo 2014 sa stal dánsky fotograf Mads Nissen

AMSTERDAM - Víťazom medzinárodnej súťaže spravodajskej fotografie World Press Photo za rok 2014 sa dnes stal dánsky fotoreportér Mads Nissen pracujúci pre denník Politiken. Jeho ocenený intímny záber zobrazuje ruský homosexuálny pár z Petrohradu, informoval magazín British Journal of Photography.

slovakia

left justify in out

Fotografia je súčasťou autorovho širšieho projektu s názvom "Homofóbia v Rusku". Nissen strávil vyše roka s aktivistami hnutia LGBTI po celom Rusku, ktorí sa prostredníctvom protestných pochodov dožadovali svojich občianskych slobôd potláčaných novou legislatívou, ako aj extrémnym nárastom spoločenských predsudkov.

 

Nissen považuje víťaznú fotografiu za "súčasný príbeh Rómea a Júlie", pojednávajúci o dvoch zamilovaných ľuďoch, ktorí čelia vonkajšej moci snažiacej sa zmariť ich vzájomný vzťah. "Snímka je esteticky silná a oplýva ľudskosťou," uviedla predsedníčka poroty Michele McNallyová z denníka The New York Times.

 

Život lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb sa v Rusku stáva čoraz zložitejším, pretože sexuálne menšiny musia znášať diskrimináciu, prenasledovanie a dokonca násilné útoky konzervatívnych a nacionalistických skupín. Ich demonštrácie sú ilegálne a označované ako "propagácia homosexuality", píše British Journal of Photography.

 

Porota organizácie World Press Photo so sídlom v holandskom Amsterdame tentoraz vyberala spomedzi 97.912 záberov od 5692 fotografov pochádzajúcich zo 131 krajín. Nissen si za víťazstvo odnesie prémiu vo výške 10.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies