Víťazom senátnych volieb je ČSSD, vládna koalícia má v Senáte väčšinu

NETKY.SK • 18 Október 2014, 16:55 • 2 min
Víťazom senátnych volieb je ČSSD, vládna koalícia má v Senáte väčšinu

PRAHA - Vo voľbách do Senátu ČR zvíťazila Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD), ktorá z 27 obsadzovaných senátorských kresiel (každé dva roky sa obnovuje tretina hornej komory parlamentu) získala 10, KDU-ČSL má päť kresiel, ANO štyri kreslá, ODS, Starostovia a Strana zelených po dve, Strana práv občanov a Strana súkromníkov po jednom kresle. Po zrátaní všetkých hlasov to oznámila spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Vládnuca koalícia bude mať v Senáte väčšinu, z 81 kresiel ich obsadí 46, ČSSD si však väčšinu v Senáte neudržala.
      

Volebná účasť bola tradične nízka, podľa Českého rozhlasu hlasovalo necelých 17 percent voličov (16,69 percenta). 
      

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakcii na výsledok volieb povedal, že si strana váži stabilnej podpory voličov a tento rok ju to teší dvojnásobne, pretože išla do volieb ako vládna strana, ktorá nesie najväčšiu zodpovednosť. Za víťaza volieb označil celú vládnu koalíciu.
      

Senátorské kreslo získal za Zlín a okolie bývalý šéf legendárneho JRD Slušovice, agronóm František Čuba a na Slovácku miliardár Ivo Valenta, zakladateľ lotérijného holdingu Synot. V Prahe sa do senátu dostal bývalý rektor Karlovej Univerzity Václav Hampl. Svoje kreslo senátora neobhájil minister školstva Marcel Chládek a senátorom nebude ani minister dopravy za ANO Antonín Prachař, ktorého na Přerovsku porazila bývalá zástupkyňa ombudsmana Jitka Seitlová, informovali české médiá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona