Víťazom prezidentských volieb v Bulharsku sa stal Rumen Radev

NETKY.SK • 14 November 2016, 06:30 • 2 min
Víťazom prezidentských volieb v Bulharsku sa stal Rumen Radev

SOFIA - Opozičný kandidát Rumen Radev sa stal jasným víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku.

slovakia

left justify in out

Za nestraníka podporeného socialistami hlasovalo 59,08 percenta zúčastnených voličov, jeho súperka z vládnucej strany GERB Cecka Cačevová dostala len 36,34 percenta hlasov, oznámila v noci na dnes ústredná volebná komisia.

 

Oficiálne konečné výsledky by mali vyhlásiť najneskôr do utorkového večera. Bývalý veliteľ bulharských vzdušných síl, generál v zálohe Radev by sa mal ujať funkcie prezidenta 22. januára 2017, píše agentúra DPA.

 

Radev je považovaný za politika, ktorý si praje užšie vzťahy Bulharska s Ruskom. Na tlačovej konferencii pred týždňom však pred novinármi odmietol tvrdenia o tom, že spochybňuje členstvo svojej krajiny v NATO či EÚ. Radev počas kampane opakovane povedal, že by dodržal záväzky Bulharska v EÚ, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval, že "byť proeurópsky neznamená byť protiruský".

 

Bulharský konzervatívny premiér Bojko Borisov v nedeľu večer po zverejnení odhadov a prvých výsledkov oznámil, že budúci týždeň odstúpi z funkcie, pretože kandidátka jeho strany neuspela v prezidentských voľbách a jeho vláda stratila podporu občanov.

 

Oznámenie Borisova, ktorého strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) za posledných desať rokov vyhrala všetky celoštátne voľby, nie je prekvapením, pretože rezignáciu prisľúbil v prípade, ak Cačevová nezvíťazí vo voľbách prezidenta. Doterajší premiér tiež zdôraznil, že sa nebude snažiť o vytvorenie novej koalície v súčasnom parlamente.

 

Nie je zatiaľ jasné, či sa socialisti pokúsia sformovať novú vládu za súčasných pomerov v parlamente alebo sa budú snažiť o predčasné voľby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies