Víťazom prezidentských volieb sa stal Duda, Komorowski priznal porážku

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 06:27 • 2 min
Víťazom prezidentských volieb sa stal Duda, Komorowski priznal porážku

VARŠAVA - Víťazom dnešného rozhodujúceho druhého kola prezidentských volieb v Poľsku sa stal opozičný kandidát Andrzej Duda so ziskom 53 percent hlasov. Úradujúca hlava štátu Bronislaw Komorowski získala 47 percent hlasov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z exit pollov spoločnosti IPSOS, informovala verejnoprávna televízia TVP, ako aj spravodajské stanice Polsat News a TVN24.Podľa agentúry Reuters Komorowski priznal porážku. Volebná účasť dosiahla približne 56 percent, informovala agentúra DPA.

 

Krátko pred uzavretím volebných miestností (21.00 h) poľské úrady oznámili predĺženie volebného moratória až do 22.30 h SELČ. K tomuto kroku bolo nutné pristúpiť kvôli úmrtiu staršej voličky v jednej z volebných miestností. Hlasovanie v ostatných volebných miestnostiach bolo ukončené v stanovenom termíne o 21.00 h SELČ.

 

Duda, kandidát opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), prekvapivo zvíťazil v prvom kole volieb z 10. mája, pričom získal 34,76 percenta hlasov. Komorowského vtedy podporilo 33,77 percenta voličov.

 

Nezávislý kandidát Komorowski má väzby na vládnucu liberálno-konzervatívnu Občiansku platformu (PO), za ktorú kandidoval v predchádzajúcich voľbách v roku 2010.

 

Úradujúci poľský prezident Branislaw Komorowski priznal porážku v druhom kole nedeľňajších prezidentských volieb. Podľa exit pollov spoločnosti IPSOS získal 47 percent hlasov, kým opozičný kandidát Andrzej Duda 53 percent.

"Rešpektujem vašu voľbu... Prajem svojmu vyzývateľovi, aby bol úspešný prezident," povedal Komorowski pred svojimi priaznivcami.

 

Podľa agentúry PAP sa Komorowski poďakoval svojim voličom, ktorých nazval "ľudovou armádou". "Čakajú nás nové bitky a výzvy. Musíme byť na ne pripravení," uviedol. "Tí, ktorí ma volili, hlasovali za zmenu. A za to im veľmi ďakujem... Som si istý, že dokážeme spolu obnoviť našu krajinu," vyhlásil Duda.

 

Premiérka Ewa Kopaczová zagratulovala Dudovi k víťazstvu a ubezpečila verejnosť, že spolupráca medzi vládou a novým prezidentom bude čo možno najlepšia.

 

"Táto vláda a prezident pracujú pre jediného zamestnávateľa, a to pre ľudí," konštatovala Kopaczová.

Podľa agentúry Reuters výsledok volieb odzrkadľuje frustráciu voličov z toho, že novonadobudnutá prosperita v Poľsku nie je rovnomerne rozdeľovaná.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona